-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Lucasas: Rusija repetuoja Baltijos šalių okupaciją

„Yra daug dalykų, ką galėtume daryti dėl Ukrainos, tačiau jų nedarome“, – apgailestavo savaitraščio “The Economist” apžvalgininkas Edwardas Lucasas, antradienį dalyvavęs Londono Lietuvių Sičio klubo organizuotame renginyje, vykusiame Lietuvos ambasadoje Londone. Garsaus žurnalisto klausėsi daugiau nei 150 dalyvių iš Lietuvos, Ukrainos, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / BFL/Edgaro Anisimenko nuotr.
E.Lucasas pristatė savo naują knygą „The Snowden Operation: Inside the West's Greatest Intelligence Disaster“, kurioje nagrinėja Edwardo Snowdeno nutekintų JAV slaptųjų tarnybų dokumentų žalą, kuri ypatingai išryškėjo Ukrainos įvykių fone ir kelia nerimą dėl Baltijos ir kitų šalių saugumo.

Anot E.Lucaso, E.Snowdenas pasitarnavo Rusijos interesams, o dėl jo veiksmų išaugęs nepasitikėjimas tarp Vakarų šalių nepadeda pasiekti vieningos pozicijos Rusijos atžvilgiu reaguojant į įvykius Ukrainoje.

„Šiuo laikotarpiu, kai susiduriame su viena didžiausių krizių, labai svarbu būti vieningais, taip pat dalintis informacija apie Rusijos organizuotą nusikalstamumą ir oligarchus“, – kalbėjo jis.

E.Lucasas mano, kad Vakarų nesugebėjimas sustabdyti Rusijos kelia grėsmę pasaulio ateičiai.

E.Lucasas mano, kad Vakarų nesugebėjimas sustabdyti Rusijos kelia grėsmę pasaulio ateičiai. Jis priminė 1994 m. Budapešto memorandumą, kuomet Ukraina atsisakė branduolinio ginklo mainais už Vakarų ir Maskvos suverenumo garantus. „Kodėl Iranas ar kitos šalys turėtų atsisakyti branduolinių ginklų ar tikėti pažadais būti apgintais, jei dabar mato nevykdfomus Vakarų pažadus ginti nusiginklavusias šalis, tokias kaip Ukraina būnant menkaverčiais“, – pabrėžė žurnalistas.

Irinos Tymczyszyn, teisininkės ir Ukrainos Londono Sičio klubo prezidentės, manymu, Vakarų šalys ir JAV dar iki galo nesuvokia įvykių Ukrainoje reikšmės. „Tai ne pilietinis karas, ir ne karas Europoje, o pradžia Trečiojo Pasaulinio karo“,– sakė I.Tymczyszyn, kurios manymu, būtina nedelsiant imtis efektyvesnių viksmų ir sankcijų.

E.Lucasas mano, kad efektyvi priemonė būtų Rusijos naftos giganto „Rosneft“ akcijų delistingavimas iš Vakarų biržų. Be to, jo manymu, reikėtų kruopščiai tirti akivaizdžius pinigų plovimo atvejus, kai  turtingi Rusijos piliečiai, oficialiai gaunantys labai mažas algas, perka prabangius namus Vakaruose.

Jis negailėjo kritikos NATO aljansui dėl jo neefektyvumo ir vengimo griežtų veiksmų. „Mes dabar matome, kokia yra Rusija“, – sakė E.Lucasas, primines, kad pastaruoju metu  Rusijos nuolat rengiamos karinės pratybose repetuojama invazija į Baltijos šalis ar net branduolinio ginklo ataka Varšuvoje.

Pasak E.Lucaso, akivaizdu, kad Baltijos šalys turėtų klausti ir gauti aiškius atsakymus, kas ir kaip jas gintų invazijos atveju.

Paklaustas, kokią strategiją rekomenduotų Baltijos šalims, E.Lucasas sakė: „Turite laikytis išvien, nes Rusija mėgsta „skaldyk ir valdyk“ žaidimus“. Jo nuomone, Baltijos šalys taip pat turėtų itin rimtai žiūrėti į informacinį karą, kurį nuolat vykdo Rusija, ir gintis nuo propagandos.

Pasak E.Lucaso, akivaizdu, kad Baltijos šalys turėtų klausti ir gauti aiškius atsakymus, kas ir kaip jas gintų invazijos atveju. Pagal dabartinį scenarijų, net trečdalis Lenkijos kariuomenės turėtų būti pervesta į Baltijos šalis joms ginti, kol sulauktų pastiprinimo. Anot žurnalisto, rimtas klausimas, ar Lenkija tikrai būtų pasiruošusi taip padėti Baltijos šalims ir rizikuoti savo teritorijos vientisumu, atsižvelgiant į tai, kad reali grėsme būtų visai šalia? Todėl aiškūs susitarimai ir didesnių NATO pajėgų Lenkijoje bei Baltijos šalyse užtikrinimas yra būtini.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius