Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Snowdenas prastėjančią žmogaus teisių padėtį Rusijoje pavadino gniuždančia

Buvęs JAV žvalgybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas šeštadienį kritikavo Rusiją – šalį, kuri jam suteikė prieglobstį, – ir joje taikomus žmogaus teisių bei interneto laisvės suvaržymus pavadino „iš pamatų neteisingais“, be to, sakė, kad labiau norėtų negyventi užsienyje.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Videotelefonu iš Rusijos atsiimdamas norvegų teikiamą raiškos laisvės apdovanojimą E.Snowdenas sakė, kad Maskvos taikomi suvaržymai internete yra „politikos klaida“ ir „iš pamatų neteisingi“.

Klausinėjamas apie prastėjančią žmogaus teisių padėtį Rusijoje, E.Snowdenas pasakė, kad situacija yra „nuvilianti, ji gniuždanti“.

„Tai neteisinga Rusijoje ir tai būtų neteisinga bet kur“, – sakė 32 metų E.Snowdenas, kuris prieš dvejus metus paprašė prieglobsčio Rusijoje, kai Vašingtonas išdavė jo arešto orderį dėl dokumentų nutekinimo, atskleidusio didžiulį JAV sekimo programų mastą.

Klausinėjamas apie prastėjančią žmogaus teisių padėtį Rusijoje, E.Snowdenas pasakė, kad situacija yra „nuvilianti, ji gniuždanti“, ir interneto suvaržymus pavadino didesnės problemos Rusijoje dalimi.

„Gana kritiškai vertinau (tai) anksčiau ir toliau taip (vertinsiu) ateityje, nes šis mojimasis, kurį matome Rusijos vyriausybėje, kontroliuoti vis daugiau interneto, kontroliuoti vis daugiau to, ką žmonės mato, net asmeninio gyvenimo dalis, spręsti, kokie yra tinkami ar netinkami būdai žmonėms reikšti savo meilę vienų kitiems, ... (yra) iš pamatų neteisingas“, – sakė jis.

Pasak E.Snowdeno, jis „niekada neketino vykti į Rusiją“, tai niekada nebuvo jo planas. Jis vykęs per Rusiją tranzitu, į Lotynų Ameriką, kai JAV pareigūnai anuliavo jo pasą.

„Kreipiausi dėl prieglobsčio 21-oje šalyje. Visos jos tylėjo. Rusija iš tikrųjų buvo viena paskutinių šalių, ... į kurias kreipiausi“, – pasakė jis audiencijai per Norvegijos literatūros ir raiškos laisvės akademijos Bjornsono premijos įteikimo ceremoniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius