-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Edwardas Snowdenas teigia dirbęs JAV šnipu „visuose lygmenyse“

Besislapstantis JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas buvo „apmokytas kaip šnipas“ ir vykdė žvalgybos agentūrų slaptas misijas užsienyje, sakoma jo interviu televizijai „NBC News“, kurio ištraukos buvo transliuojamos antradienį.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmąkart duodamas interviu JAV žiniasklaidai, E.Snowdenas replikavo pareiškimams, kad jis tebuvo žemosios grandies kontraktininkas, sakydamas, jog dirbo „visuose lygmenyse – nuo apačios, ant žemės, iki pat viršūnės“.

E.Snowdenui, kuris Jungtinėse Valstijose kaltinamas šnipinėjimu, Rusija 2013 metais suteikė laikiną prieglobstį. Šis buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas iki pamatų supurtė Amerikos žvalgybos bendruomenę, nutekinęs daug informacijos apie masinį sekimą JAV ir visame pasaulyje.

Duodamas interviu, kuris buvo įrašytas praeitą savaitę ir visas bus transliuojamas trečiadienį, E.Snowdenas gynėsi nuo pareiškimų, kad jo patirtis žvalgybos srityje buvo ribota, prieš jam pagrobiant ir nutekinant daugybę įslaptintų dokumentų, atskleidusių NSA vykdomą masinio telefonų ir interneto šnipinėjimo programą.

„Buvau apmokytas kaip šnipas tradicine šio žodžio prasme – tai yra, aš gyvendavau ir dirbdavau su priedanga užsienyje, apsimesdamas, kad dirbu tai, ko iš tikrųjų nedarau. Man netgi buvo paskirtas vardas, kuris nebuvo maniškis“, – aiškino bėglys.

VIDEO: Edwardo Snowdeno interviu ištraukos

Jis pridūrė kad slapta dirbo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) ir NSA „techniniu ekspertu“, taip pat instruktoriumi Gynybos žvalgybos agentūroje (DIA).

„Aš nedirbu su žmonėmis. Aš neverbuoju agentų. Mano darbas – paleisti sistemas dirbti Jungtinėms Valstijoms. Ir tai dariau visuose lygiuose: nuo apačios, ant žemės, iki pat viršūnės“, – sakė E.Snowdenas.

„Taigi, kai jie sako, kad esu žemosios grandies sistemų administratorius – nenumanau, apie ką jie kalba. Sakyčiau, kad tai šiek tiek klaidina“, – pridūrė jis.

„Taigi, kai jie sako, kad esu žemosios grandies sistemų administratorius – nenumanau, apie ką jie kalba. Sakyčiau, kad tai šiek tiek klaidina“, – pridūrė jis.

E.Snowdenas, kuris būdamas 15-metis metė vidurinę mokyklą, įslaptintą medžiagą nutekino po trijų mėnesių naujame darbe – konsultacinės bendrovės „Booz Allen Hamilton“ sistemų administratoriaus pareigose. Jo darbovietė buvo NSA grėsmių nustatymo operacijų centre Havajuose.

Nutekinęs tą informaciją, jis vienas išskrido į Honkongą, kur apsistojo viename viešbutyje, neturėdamas jokio tolesnių veiksmų plano.

Birželio 23 dieną, praėjus dviem dienoms po 30-ojo gimtadienio, jis išskrido į Maskvą ir daugeliui dienų įstrigo Šeremetjevo oro uoste, kol galiausiai E.Snowdenui buvo suteiktas prieglobstis.

E.Snowdenas buvo „itin ramus“ dėl savo sprendimo nutekinti nacionalinio saugumo dokumentus ir netgi juokavo dėl šio žingsnio pasekmių, prieš dvi savaites pasirodžiusioje knygoje rašo žurnalistas Glennas Greenwaldas, kuris pirmasis nušvietė E.Snowdeno istoriją Didžiosios Britanijos dienraštyje „The Guardian“.

Tuo tarpu JAV Atstovų Rūmai praeitą ketvirtadienį priėmė svarbias reformas, susijusias su masiniu duomenų apie amerikiečių telefoninius pokalbius rinkimu. Tai buvo pirmasis NSA žvalgybos duomenų rinkimą varžantis žingsnis po to, kai E.Snowdenas paviešino įslaptintą programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius