Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egiptas ir Rusija aptarė kovą su terorizmu

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi pirmadienį Kaire surengė derybas su Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministrais dėl kovos su terorizmu būdų, paskelbė prezidentūra.
Sergejus Lavrovas ir Samehas Shoukry
Egiptas ir Rusija aptarė kovą su terorizmu / Sputnik

Pareiškime sakoma, kad per derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir gynybos ministru Sergejumi Šoigu daugiausia dėmesio buvo skirta „kovai su terorizmu“ ir dvišaliam bendradarbiavimui.

Anksčiau S.Lavrovas su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry aptarė situaciją chaoso apimtoje Libijoje, paskelbė Egipto užsienio reikalų ministerija.

Konkuruojančios administracijos ir jų ginkluotos grupės už naftos turtingos Libijos kontrolę kovoja nuo 2011 metų NATO paremto sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Ši Egipto kaimynė taip pat tapo džihadistų grupuočių, tarp jų – „Islamo valstybės“ (IS), kovotojų verbavimo ir mokymų vieta.

Derybos Kaire įvyko Egipto oro pajėgoms penktadienį subombardavus džihadistų mokymo stovyklas Libijos rytuose.

Šie antskrydžiai buvo surengti kelios valandos po to, kai kaukėti užpuolikai centriniame Egipte nušovė 29 krikščionis koptus. Atsakomybę už išpuolį vėliau prisiėmė IS.

Šie antskrydžiai buvo surengti kelios valandos po to, kai kaukėti užpuolikai centriniame Egipte nušovė 29 krikščionis koptus. Atsakomybę už išpuolį vėliau prisiėmė IS.

Rytų Libijos feldmaršalui Khalifai Haftarui lojalios pajėgos, kurios taip pat dalyvavo antskrydžiuose, paskelbė, kad per šiuos reidus buvo smogta vienai „al Qaeda“ remiančiai grupuotei Libijos Darnos mieste.

A.F.al Sisi ir Rusijos ministrai „sutarė dėl tarptautinių pastangų suvienijimo kovojant su terorizmu svarbos“ ir susitarė intensyvinti bendradarbiavimą šiam tikslui pasiekti, nurodė Egipto prezidentūra.

Pareiškime sakoma, jog A.F.al Sisi rusų ministrams pasakė, kad Kairas nori stiprinti „ekonominius, komercinius ir pramoninius ryšius“ su Maskva.

Per pirmadienio derybas taip pat buvo kalbama apie konfliktą Sirijoje.

S.Shoukry gyrė „Rusijos vaidmenį dėl Astanos proceso sėkmės“ ir išreiškė viltį, kad šios derybos Kazachstano sostinėje, kuriomis bandoma pasiekti taiką Sirijai, nuves prie „visiško ugnies nutraukimo“, nurodė jo ministerija.

Anksčiau šį mėnesį Damasko sąjungininkai Rusija ir Iranas, taip pat – Sirijos sukilėlius remianti Turkija, pasirašė svarbų susitarimą dėl keturių „deeskalavimo“ zonų nustatymo Sirijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto diplomatas Ahmedas Abul Gheitas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto diplomatas Ahmedas Abul Gheitas

S.Lavrovas taip pat susitiko su Arabų Lygos vadovu Ahmedu Aboul Gheitu ir abu jie pabrėžė, kaip svarbu „rimtai dirbti ieškant politinių sprendimų krizėms ir ginkluotiems konfliktams arabų pasaulyje“, sakoma 22 valstybes vienijančio bloko pareiškime.

Rusijos ministrų vizitas Kaire buvo planuojamas kelias savaites, kaip dalis šių sąjungininkių reguliarių susitikimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius