-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egiptas paliko galioti mirties nuosprendį 12 Musulmonų brolijos narių

Egipto teismas pirmadienį paliko galioti mirties bausmes 12 Musulmonų brolijos narių, baigdamas procesą, susijusį su 2013 metų įvykiais, kai saugumo pajėgos per islamistų sėdimąjį streiką nužudė šimtus žmonių, sakė vienas teismų sistemos pareigūnas.
Teisiamieji Egipte
Teisiamieji Egipte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šia nutartimi, kurioje minimi ir du aukšto rango Musulmonų brolijos lyderiai, faktiškai užbaigiama byla, kurioje buvo per 600 atsakovų, prasidėjusi po Egipto prezidento Mohamedo Morsi, Musulmonų brolijos politinio sparno lyderio, kariškių įvykdyto nuvertimo.

Po to Rabaa Adavijos aikštėje Kairo rytuose įvyko didžiulis sėdimasis streikas, kurio dalyviai reikalavo sugrąžinti į prezidento postą M.Morsi.

Vieną 2013-ųjų rugpjūčio dieną – kelios savaitės po M.Morsi nušalinimo – per saugumo pajėgų reidą šioje stovykloje žuvo apie 800 žmonių.

Pareigūnai tuo metu sakė, kad Musulmonų brolijos nariai buvo ginkluoti ir prievartinis jų išvaikymas buvo būtina kovos su terorizmu priemonė.

Tie įvykiai žymėjo plataus masto represijų prieš islamistus ir pasaulietinę opoziciją Egipte pradžią.

Asmenys, kuriems teismas paliko galioti mirties nuosprendį, buvo nuteisti už „nusikaltėlių gaujų, puolusių gyventojus ir pasipriešinusių policininkams, apginklavimą, taip pat šaunamųjų ginklų, amunicijos... ir medžiagų bombų gamybai laikymą“, sakoma teismo nutartyje.

Tarp kitų kaltinimų yra „policininkų žudymas, pasipriešinimas pareigūnams, valstybės turto užėmimas ir naikinimas“.

Be kita ko, mirties bausmės paskelbtos įtakingiems Musulmonų brolijos veikėjams Mohamedui al Beltagy ir Safwatui Hegazy, nurodė minėtas šaltinis teismų sistemoje. Sprendimai yra galutiniai ir nebeskundžiami, sakė jis.

Kasacinis teismas taip pat sušvelnino bausmes 31 kitam anksčiau mirti nuteistam Musulmonų brolijos nariui. Dabar šie žmonės turės kalėti iki gyvos galvos, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas.

2018 metais Egipto teismas dešimtis kelias dešimtis kaltinamųjų nuteisė mirti, o kitiems skyrė įvairios trukmės įkalinimo bausmes. M.Morsi sūnus Osama buvo nuteistas 10 metų kalėti.

Egipte mirties nuosprendžio sulaukusiems civiliams jis įvykdomas pakariant.

„Vienas didžiausių nužudymų“

1928 metais Egipte įkurta Musulmonų brolija ragina padaryti islamą pagrindine visuomenės gyvenimo dalimi.

Nepaisant dešimtmečius besitęsiančių represijų, ji įsitvirtino kaip pagrindinis opozicinis judėjimas Egipte ir įkvėpė kurtis kitus judėjimus ir politines partijas visame musulmoniškame pasaulyje.

Tačiau Musulmonų brolija tebėra uždrausta keliose šalyse, įskaitant Egiptą, dėl tariamų sąsajų su terorizmu.

M.Morsi buvo išrinktas po 2011 metų Egipte vykusių masinių protestų ir veterano autokrato Hosni Mubarako nušalinimo, tačiau jį patį nuvertė dabartinio prezidento Abdel Fattaho al Sisi vadovaujama kariuomenė.

A.F.al Sisi vyriausybė uždraudė Musulmonų broliją 2013 metų pabaigoje ir ėmėsi griežtų priemonių prieš šį judėjimą, įskaitant tūkstančių jo šalininkų įkalinimą.

M.Morsi mirė 2019 metų birželį nualpęs teisme per pakartotinį jo bylos dėl šnipinėjimo nagrinėjimą.

Knygą apie Musulmonų broliją parašęs Dohos instituto politikos mokslų profesorius Khalilas al Anani pirmadienio nuosprendį pavadino vyriausybės „tęstinio politinio keršto... savo politiniams oponentams“ dalimi.

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ 2013 metų įvykius Rabaa Adavijos aikštėje pavadino „žudynėmis“ ir vienu „didžiausių demonstrantų nužudymų pasaulyje per vieną dieną naujausioje istorijoje“.

Dėl šių įvykių nebuvo teisiamas nė vienas Egipto pareigūnas.

Balandį Egiptas įvykdė mirties bausmę mažiausiai devyniems žmonėms dėl 2013 metų įsiveržimo į policijos komisariatą, per kurį žuvo 13 policininkų.

„Amnesty International“ griežtai kritikavo Egipte „smarkiai išaugusį“ užfiksuotų egzekucijų skaičių: nuo 32-ų 2019 metais iki 107-ų pernai.

„Egipto valdžia pademonstravo nuožmų pasiryžimą išlikti vis plačiau taikydama mirties bausmę“, – balandžio mėnesį pareiškė teisių gynėjų grupė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius