Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egiptas priėmė antiteroristinį įstatymą, kuris trukdys žurnalistų darbą

Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi sekmadienį ratifikavo kovos su terorizmu įstatymą, numatantį drakoniškas baudas ir galimą draudimą užsiimti profesine veikla už „melagingus“ pranešimus apie kovotojų atakas.
Abdel Fattahas al Sisi prisaikdintas Egipto prezidentu.
Abdel Fattahas al Sisi prisaikdintas Egipto prezidentu. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė paspartino šio įstatymo priėmimo procesą, kai birželio pabaigoje per automobilio sprogdinimą buvo nužudytas valstybės prokuroras, o po kurio laiko Sinajaus pusiasalį sukrėtė didžiulio masto džihadistų ataka.

Kariškiai įsiuto, kai žiniasklaida, remdamasi saugumo pareigūnais, pranešė, kad per išpuolį Sinajuje žuvo daugybė karių. Kariuomenė oficialiai nurodė, kad žuvo 21 karys ir daugybė džihadistų.

Kontroversiškas įstatymas, paskelbtas oficialiame vyriausybės leidinyje, numato nuo 200 tūkst. Egipto svarų (22 380 eurų) iki 500 tūkst. Egipto svarų baudą bet kuriam asmeniui, kuris publikuoja ar skleidžia oficialių vyriausybės pareiškimų neatitinkančius „melagingus“ pranešimus apie atakas ar saugumo operacijas prieš kovotojus.

Šio teisės akto kritikai teigia, kad dėl didžiulių baudų gali tekti užsidaryti mažesniems laikraščiams, o didesnieji leidiniai gali būti atgrasyti pateikti nešališką informaciją apie atakas bei operacijas prieš kovotojus.

Vyriausybė iš pradžių siūlė už šio įstatymo pažeidimą numatyti laisvės atėmimo bausmę, tačiau vėliau sušvelnino savo poziciją, sulaukusi griežtos reakcijos iš šalies žiniasklaidos.

Tačiau ratifikuotame įstatyme yra kitas straipsnis, numatantis galimybę teismams „uždrausti nuteistajam užsiimti profesine veikla ne ilgesniam nei vienų metų laikotarpiui, jei to asmens įvykdytas nusikaltimas pažeidžia profesinės veiklos principus“. Įstatyme konkrečiai nepaminėta žurnalistika.

Teisės aktas taip pat numato mirties bausmę asmenims, nuteistiems už vadovavimą „teroristinėms grupuotėms“ ar atakų finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius