Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egiptas siūlo skelbti paliaubas tarp Izraelio ir „Hamas“

Egiptas pasiūlė, kad antradienį nuo 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku būtų paskelbtos paliaubos tarp Izraelio ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“, kurias lydėtų derybos dėl prekių įvežimo į Gazos Ruožą tvarkos sušvelninimo.
Gazos Ruožas
Gazos Ruožas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šis pasiūlymas buvo paskelbtas pirmadienį vėlai vakare, JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry vizito Egipte išvakarėse.

Kairas, tradicinis palestiniečių ir Izraelio konfliktų tarpininkas, pasiūlė septynioms paroms nutraukti ugnį konflikte, per kurį Gazos Ruože žuvo 184 žmonės.

„6 val. Grinvičo laiku buvo nustatyta kaip pradžia įgyvendinant paliaubų susitarimus tarp abiejų šalių“, – sakoma pasiūlymo tekste.

„Hamas“ sukarintas sparnas atmeta Egipto pasiūlytas paliaubas kaip „kapituliaciją“

Tuo metu palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ ginkluotasis sparnas antradienį atmetė pasiūlymą paskelbti paliaubas Gazos Ruože, grasindamas „suintensyvinti“ konfliktą su Izraeliu, jeigu ugnies nutraukimo sąlygos buvo nepatenkinamos.

„Jokia oficiali arba neoficiali šalis nesikreipė į mus dėl ugnies nutraukimo, apie kurį kalbama žiniasklaidoje ... bet, jeigu to pasiūlymo turinys yra tikras, tai yra kapituliacija, ir mes tai iškart atmetame – sakoma Izz ad Deeno al Qassamo brigadų pranešime. – Mūsų mūšis su priešais suintensyvės.“

Izraelis svarstys Egipto pasiūlymą skelbti paliaubas Gazos Ruože, kurias atmeta „Hamas“

Izraelis antradienį pareiškė, kad apsvarstys Egipto pasiūlymą paskelbti paliaubas Izraelis svarstys Egipto pasiūlymą skelbti paliaubas Gazos Ruože, kurias atmeta „Hamas“, kurias palaiko JAV, tačiau tą anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ atrodo atmetantis šį žingsnį, jau savaitę vykstančio konflikto aukų skaičiui padidėjus iki 186 palestiniečių.

Jaučiamės padrąsinti, kad Egiptas pateikė pasiūlymą pasiekti šį tikslą, kuris, kaip tikimės, gali atkurti ramybę, kurios siekiama, – sakė B. Obama.

Šis pasiūlymas buvo paskelbtas, kai Egipto valstybinė žiniasklaida pranešė, jog JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry atvyks į Kairą aptarti galimybių nutraukti priešiškus veiksmus, o Vašingtonas perspėjo Izraelį nepradėti saugumo pajėgų invazijos į Gazos Ruožą.

JAV prezidentas Barackas Obama pasveikino Egipto iniciatyvą ir sakė, kad palestiniečių civilių žūtis yra tragedija. Tačiau jis pažymėjo, kad Izraelis turi teisę gintis nuo „Hamas“ raketų atakų.

„Jaučiamės padrąsinti, kad Egiptas pateikė pasiūlymą pasiekti šį tikslą, kuris, kaip tikimės, gali atkurti ramybę, kurios siekiama“, – B. Obama sakė per Baltuosiuose rūmuose surengtą iftaro vakarienę per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį.

„Vaizdai, kuriuos matome Gazoje ir Izraelyje, yra gniaužiantys širdį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius