-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte areštuotas buvęs kandidatas į prezidentus Abul Fotouhas

Egipto policija trečiadienį areštavo garsų vyriausybės kritiką ir partijos lyderį Abdel Moneimą Abul Fotouhą, pranešė saugumo pareigūnai.
Abdel Moneimas Abul Fotouhas
Abdel Moneimas Abul Fotouhas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Egiptas Rinkimai

Be to prokurorai grąžino kardomajam kalinimui kitą žymų disidentą.

Saugumo pareigūnai užsiminė, kad centristų partijos „Stiprus Egiptas“ lyderis A.M.Abul Fotouhas, kuris buvo kandidatas 2012 metų prezidento rinkimuose, turėjo ryšių su uždrausta Musulmonų brolija.

Jis buvo areštuotas atvykęs iš Londono, kur davė interviu ir kritikavo vyriausybę. Taip pat buvo areštuoti penki jo padėjėjai.

A.M.Abul Fotouhas ir keli kiti politikai neseniai taip pat paskelbė pareiškimą, kuriuo ragina boikotuoti kitą mėnesį įvyksiančius rinkimus.

Tikimasi, kad juos laimės prezidentas Abdel Fattahas al Sisi, nes dauguma jo varžovų buvo nušalinti ar pasitraukė patys.

Rimčiausias jo varžovas, buvęs armijos Generalinio štabo viršininkas Sami Ananas buvo sulaikytas praėjusį mėnesį, netrukus po to, kai iškėlė savo kandidatūrą. Kariškiai nurodė, kad jis vis dar tarnauja ir neturi teisės dalyvauti rinkimuose.

S.Anano kampanijos padėjėjas Hishamas Geneina, A F.al Sisi atleistas buvęs kovos su korupcija vadovas, trečiadienį buvo grąžintas kardomajam kalinimui. Jis buvo areštuotas antradienį, užsiminęs, kad S.Ananas turi ir galėtų paskelbti aukščiausius valstybės pareigūnus demaskuojančių dokumentų.

Buvęs kariuomenės vadas A.F.al Sisi buvo išrinktas 2014-aisiais. Metais anksčiau jis nušalino nepopuliarų savo pirmtaką, islamiškų šaknų turinčio judėjimo iškeltą prezidentą Mohamedą Mursi.

A.M.Abul Fotouhas, kuris anksčiau buvo įtakingas M. Mursi Musulmonų brolijos narys, rėmė masinius protestus prieš šį prezidentą, paskatinusius armiją jį nuversti.

Vėliau jis ėmė kritiškai kalbėti apie A.F.al Sisi, kaltinamą kitokios nuomonės slopinimu.

Vienintelis likęs A.F.al Sisi varžovas yra mažos partijos lyderis, kuris iš pradžių aktyviai agitavo už prezidentą, o paskui staiga iškėlė savo kandidatūrą.

Pasak kritikų, jis taip padarė siekdamas pasitarnauti A.F.al Sisi, kad šis nebūtų vienintelis kandidatas, nes tokiu atveju atrodytų, kad šalis grįžta prie referendumų, kuriuos Egipto autokratai rengdavo vietoje rinkimų.

Vyriausybė šią kritiką atmetė, o pats Moussa Mostafa Moussa tvirtina, kad yra realus kandidatas.

Buvęs armijos generolas ir premjeras Ahmedas Shafiqas taip pat skelbė, kad dalyvaus rinkimuose. Pareiškimą jis padarė iš Jungtinių Arabų Emyratų (JAE), kurie greitai jį išsiuntė atgal į Egiptą. Ten jį pasitiko ir į viešbutį nuvežė valstybės pareigūnai.

Vėliau A.Shafiqas atšaukė savo kandidatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius