Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte nuo antivyriausybinių protestų pradžios sulaikyti beveik 2 tūkst. žmonių

Egipte po praėjusį savaitgalį vykusių protestų buvo sulaikyti beveik 2 tūkst. žmonių, šalyje netylant raginimams rengti naujas demonstracijas ir reikalauti prezidento Abdel Fattaho al Sissi atsistatydinimo.  
Egipte nuo antivyriausybinių protestų pradžios sulaikyti beveik 2 tūkst. žmonių
Egipte nuo antivyriausybinių protestų pradžios sulaikyti beveik 2 tūkst. žmonių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Egiptas Protestas

Šimtai egiptiečių penktadienį ir šeštadienį išėjo į gatves Kaire ir keliose provincijose dalyvauti retose antivyriausybinėse demonstracijose. Jas pakurstė vieno savanoriškoje tremtyje gyvenančio įtakingo verslininko kaltinimai prezidentui ir kariuomenei korupcija.

A.F. al Sisi, penktadienį turintis sugrįžti į Kairą iš Niujorko, kur dalyvavo Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, griežtai atmetė šiuos kaltinimus ir sakė, jog tai yra „grynas melas ir šmeižtas“.

Egipto ekonominių ir socialinių laisvių centras socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad nuo praėjusio savaitgalio iki trečiadienio buvo areštuoti 1 915 žmonių. Centro duomenimis, tarp sulaikytųjų yra 96 nepilnamečiai.

Ketvirtadienį vakare prokuratūra informavo, kad saugumo pajėgos Kaire sulaikė kelis užsieniečius, tarp jų palestinietį, priklausantį grupuotei „Islamo džihadas“. Anot prokurorų, tarp sulaikytųjų yra ir vienas Nyderlandų pilietis.

Prokuratūra įspėjo žmones nedalyvauti „sąmoksluose, kuriuose jie bus panaudoti prieš savo šalį“.

Trečiadienį prokurorai sulaikė tris iškilius aktyvistus, tarp jų buvusį kandidato į prezidentus atstovą spaudai ir opozicinės politinės partijos pirmininką.

Tuo tarpu valstybės kontroliuojama žiniasklaida pradėjo kampaniją protestuotojams diskredituoti. Valstybinės žiniasklaidos priemonės juos vadina išdavikais, siekiančiais nugramzdinti šalį į chaosą.

Aštuonios žmogaus teisių gynimo organizacijos paskelbė pareiškimą, kuriame reikalaujama nedelsiant paleisti politinius aktyvistus ir atšaukti žodžio laisvės suvaržymus.

„Šie protestai, be kita ko, yra reakcija į prezidento vykdomą politiką, nepadėjusią pasiekti nei politinio, nei ekonominio stabilumo“, – rašoma pareiškime.

Egipte iš esmės draudžiama rengti protestus pagal įstatymą, priimtą po to, kai islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsi 2013 metais nuvertė kariuomenė.

A.F.al Sisi laimėjo kitais metais įvykusius prezidento rinkimus surinkęs 96,9 proc. balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius