Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipte nuteistas latvių kilmės žurnalistas Peteris Greste prašo pasaulio: „Nepamirškite mūsų“

Egipte šią savaitę nuteisti trys „al Jazeera“ žurnalistai. Latvių kilmės žurnalisto Peterio Greste šeimos nariai perdavė paskutinius į naują kalėjimą perkeliamo brolio žodžius: jeigu pasaulis nuteistųjų neapleis, jų situacija bus geresnė.
Peteris Greste
Peteris Greste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, P.Greste per brolį kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydamas neapleisti jo ir dar dviejų jo kolegų, kurie nuteisti už tariamą pagalba uždraustai Musulmonų brolijai.

P.Greste ir Egipto bei Kanados pilietybę turintis Mohamedas Fadelas Fahmy buvo nuteisti kalėti septynerius metus, o prodiuseriui Baherui Mohamedui teismas paskelbė du nuosprendžius, numatančius septynerių ir trejų metų įkalinimą.

Palaikymo laukia el.paštu

Jeigu ši istorija išlaikys visuomenės dėmesį, jie bus saugesni kalėjime

Mike'as Greste, nuteistojo brolis, prašė pabrėžti, kokia svarbi nuteistiems žurnalistams yra tarptautinės bendruomenės parama – ne tik dėl jų emocinės būklės, bet ir dėl jų saugumo. „al Jazeera“ žurnalisto teigimu, jeigu ši istorija išlaikys visuomenės dėmesį, jie bus saugesni kalėjime.

M.Greste pasakojo, kad Peteris susitikime su dviem savo jaunesniais broliais buvo emocionalus, tačiau nepalūžęs.

„Tai buvo gana gniuždantis susitikimas, – Mike'as pasakojo „The Guardian“. – Mes buvome susijaudinę ir nuliūdę, tačiau Peteris mus tikino, kad yra labai stiprus ir nenusimena dėl visos šios istorijos. Mes vis dar stengiamės susiimti ir toliau kovoti dėl savo brolio.“

M.Greste taip pat paskelbė, kad solidarumą su į kalėjimą uždarytu jo broliu galima išreikšti parašant el.laišką adresu freepetergreste@gmail.com. Šie el.laiškai bus atspausdinami ir perduodami P.Greste į kalėjimą.

Nuteistieji nepraranda vilties

M.F.Fahmy brolis Adelis sakė, kad jo brolis taip pat stengiasi šypsotis ir nepulti į neviltį po teismo nuosprendžio. „Ta diena jam buvo labai sunki, tačiau jis vis dar tiki, kad nutiks kažkas gero, – pasakojo Adelis. – Jiems visiems buvo šokas vakar, tačiau šiandien jie geriau jaučiasi. Jie džiaugiasi, kad dar nėra padėtas taškas, kad visame pasaulyje nuosprendis susilaukė pasipiktinimo.“

Adelio teigimu, jo brolis neskųs nuosprendžio, tačiau prašė neatskleisti priežasčių, kodėl. Greste šeima leido suprasti, kad P.Greste ketina skųsti nuosprendį.

Nemaža dalis gyventojų palaiko puolimą prieš „al Jazeera“ ir arabų naujienų televiziją kaltina nuversto prezidento Mohamedo Morsi rėmimu, o žurnalistus vadina teroristais

Egipto prezidentas Abdelis Fatah al-Sisi antradienį pareiškė, kad nepaisant tarptautinio pasipiktinimo žurnalistams nedovanosiantis laisvės. Šaltinis prezidentūroje vėliau „The Guardian“ sakė, kad teisiškai prezidentas to net negali padaryti bent jau tol, kol nesibaigs apeliacijos procesas.

Pačiame Egipte į teismo sprendimą buvo reaguojama skirtingai. Nemaža dalis gyventojų palaiko puolimą prieš „al Jazeera“ ir arabų naujienų televiziją kaltina nuversto prezidento Mohamedo Morsi rėmimu, o žurnalistus vadina teroristais.

Žmogaus teisių gynėjų grupės pasmerkė Egipto teismo nuosprendį. Jų teigimu, tai yra puolimas prieš žodžio laisvę. Stebėtojai teigia, kad teismo procese taip pat buvo gausu pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius