-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 06 /08:35

Egipte – kruviniausia naktis nuo revoliucijos pabaigos ir pilietinio karo pavojus

Egipto sostinėje tebesitęsiant neramumams dėl šalyje rengiamo ir prieštaringai vertinamo konstitucijos projekto, trečiadienį trys žmonės žuvo i 350 buvo sužaloti, skelbia naujienų tarnyba BBC. Vokietijos žiniasklaida skelbia, kad tai kruviniausia naktis nuo revoliucijos pabaigos, kurią vainikavo prezidento Husni Mubarako nuvertimas. Skeliama, kad šalyje gali kilti pilietinis karas.
Protestai Egipte virto kruvinais gatvės mūšiais.
Protestai Egipte virto kruvinais gatvės mūšiais. / AFP/Scanpix nuotr.

Egipte tęsiasi chaosas ir smurtas. Prezidento priešininkai ir šalininkai ketvirtadienio naktį kovojo iki pat paryčių, skelbia spiegel.de. Su ypatingu žiaurumu konfrontuojančių stovyklų atstovai ties prezidento rūmais mėtė akmenis, Molotovo kokteilius, ėmė belaisvius, buvo padeginėjami automobiliai. Teigiama, kad prezidento šalininkai bandė išardyti priešininkų palapines, pastatytas netoli rūmų. Susirėmimų metu neapsieita be atviros ugnies. 

Spiegel.de skelbia, kad praėjusi naktis parodė, jog viltis taikiai išspręsti Egipte įsivyravusią krizę itin menka. Abi pusės kaltina viena kitą atsakomybe dėl gatvės kovų. Opozicijos lyderiai apkaltino Musulmonų broliją, kurios nariu yra prezidentas, organizuojant smurtą.

Musulmonų brolija, su prezidentu M.Mursi priešaky, pasiryžusi Egipte užsitikrinti valdžią bet kokiomis priemonėmis ir nekreipdama dėmesio į tai, kokios bus pasekmės. Egipte sklando gandai, kad M.Mursi netrukus įves vadinamuosius revoliucinius teismus, kuriuose ilgai nedelsiant bus susidorota su politiniais oponentais. 

Vyriausybė teigia, kad šį mėnesį vyks referendumas dėl naujo konstitucijos projekto. 

Viceprezidentas Mahmoudas Mekki trečiadienį teigė, kad balsavimas numatytas gruodžio 15 dieną, tačiau „durys dialogui“ lieka atviros, esą dokumente ir vėliau bus galimi pakeitimai. 

Kritikai sako, kad projektas parlamente skubinamas nepasitelkus tinkamų konsultacijų ir jame nėra pakankamai apsaugotos politinės ir religinės bei moterų teisės. 

Žmonių įsiūtį padidino lapkričio pabaigoje jo paties išleistas dekretas, kuriuo M.Mursi pasididino savo galias, dabar net teismas negali panaikinti jo priimtų sprendimų. 

Trečiadienį atsistatydino trys prezidento patarėjai, dar trys pasitraukė praėjusią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius