Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto lyderis griežtai perspėjo opozicines partijas, raginančias boikotuoti rinkimus

Egipto prezidentas trečiadienį griežtai perspėjo opozicijos atstovus, raginančius boikotuoti kovo mėnesį vyksiančius šalies vadovo rinkimus, ir pareiškė, kad leistų kam nors sutrikdyti valstybės saugumą tik per savo lavoną.
Abdelas Fattahas el-Sisi
Abdelas Fattahas el-Sisi / TT NYHETSBYRÅN
Temos: 2 Egiptas Rinkimai

Buvęs generolas, prezidentas Abdel Fattahas el Sissi, neslėpdamas įtūžio kreipėsi į politikus kitą dieną po opozicinių partijų ir visuomenės veikėjų koalicija paraginimo boikotuoti kovo 26-28 dienomis vyksiančius šalies vadovo rinkimus, laikytinus farsu.

Anksčiau šią savaitę penki opozicijos atstovai, tarp jų ir 2012-ųjų rinkimuose dalyvavęs politikas bei du areštuoto kandidato į prezidentus kampanijos patarėjai, irgi paragino egiptiečius boikotuoti artėjantį balsavimą bei nepripažinti jo rezultatų.

Tikėtasi, kad į tokius raginimus nedelsdami ir griežtai sureaguos valdžios pareigūnai, kurie, valdant A.F.el Sissi, nėra itin tolerantiški pasipriešinimui. Be to, tokie pasisakymai veikiausiai būtų išprovokavę daugiau nepasitenkinimo dėl, kritikų teigimu, didėjančio Egipto prezidento autoritariškumo.

Užuomina apie 2011-ųjų sukilimą priminė vyriausybę palaikančios žiniasklaidos retoriką, kur beveik kasdien demonizuojamas tas sukilimas: esą tai buvo užsieniečių planas, įgyvendintas apmokamų agentų.

Beveik neabejojama, kad A.F.el Sissi pelnys antrą ketverių metų kadenciją prezidento poste.

Antras kandidatas apie savo dalyvavimą rinkimuose pranešė paskutinę minutę; ir tas jo pareiškimas padėjo vyriausybei išvengti gėdos, kad juose dalyvaus tik vienas žmogus.

Vis dėlto socialiniuose tinkluose tokia situacija sulaukė didžiulės kritikos ir pajuokų.

Nors konkrečiai nepaminėta nei raginimo boikotuoti balsavimą, nei kovą vyksiančių rinkimų, prezidentas pagrasino, kad jei tęsis bandymai destabilizuoti šalį, jis paprašysiąs egiptiečių suteikti jam „dar vieną mandatą, nes bus kitų priemonių prieš bet kurį, manantį, kad jis gali juokauti su Egipto saugumu... Bijau tik Dievo“.

2013 metais A.F.el Sissi prašė visuomenės suteikti jam įgaliojimus kovoti su „smurtu ir galimu terorizmu“ tų metų liepą, kai būdamas gynybos ministru vadovavo nuverčiant islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedo Morsi nuvertimui. Pastarasis buvo pirmasis demokratiškai išrinktas Egipto prezidentas, tačiau jo vienų metų prezidentavimas suskaldė šalį.

Tąkart milijonams egiptiečių išėjus į gatves, A.F.el Sissi pradėjo stambiausią ir griežčiausią susidorojimo su kitaminčiais kampaniją per šalies istoriją.

Be to, dabartinis Egipto prezidentas užsiminė ir apie 2011 metų sukilimą, kai buvo nuverstas ilgametis šalies lyderis autokratas Hosni Mubarakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hosni Mubarakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hosni Mubarakas

„Tai, kas nutiko prieš septynerius ar aštuonerius metus, daugiau nebepasikartos... Atrodo, kad nepakankamai gerai mane pažįstate.

Ne, prisiekiu Dievu, Egipto stabilumo ir saugumo kaina yra mano gyvybė ir armijos gyvybė“, – pareiškė A.F.el Sissi, rūsčiai pažvelgęs į šalia sėdintį gynybos ministrą Sidki Sobhi.

„Nenoriu, kad kas nors juokautų su mumis (A.F.el Sissi ir armija), nes aš nesu politikas, kuris tik kalba“, – pridūrė jis.

Ši netiesioginė užuomina apie 2011-ųjų sukilimą priminė vyriausybę palaikančios žiniasklaidos retoriką, kur beveik kasdien demonizuojamas tas sukilimas: esą tai buvo užsieniečių planas, įgyvendintas apmokamų agentų.

Daugybė to perversmo dalyvių šiuo metu yra kalėjime, gyvena tremtyje arba tyliai pasitraukė nuošalėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius