Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto opozicija siekia atmesti siūlymą pratęsti A.F.el Sissi valdymą

Egipto opozicinės partijos suformavo koaliciją prieš siūlomas konstitucijos pataisas, pagal kurias prezidentas Abdel Fattahas el Sissi poste galėtų likti ir po dabartinės kadencijos pabaigos 2022 metais, trečiadienį sakė du opozicijos lyderiai.
Abdel Fattahas al Sissi
Abdel Fattahas al Sissi / „Scanpix“/AP nuotr.

Egipto parlamentas preliminariai pritarė pakeitimams: antradienį du trečdaliai Generalinio komiteto patvirtino siūlomas pataisas.

596 vietų parlamentas, kuriame dominuoja A.F.el Sissi šalininkai, galutinį balsavimą surengs vasario 17 dieną, bet pataisos taip pat turės būti pateiktos visuotiniam referendumui.

Vienas partijos „Karama“ lyderių Abdel Azizas el Husseini sakė, kad 11 partijų dieną prieš tai įvykusiame susitikime deklaravo savo nepritarimą siūlomiems pakeitimams. Grupė įsteigė „konstitucijos gynimo sąjungą“, kuriai priklauso pasaulietiškos ir kairiosios pakraipos partijos bei parlamentarai, pridūrė jis.

Kitas opozicijos lyderis, buvęs liberalios partijos „Dostour“ vadovas Khaledas Dawoodas abejojo proceso pakeisti 2014 metų konstituciją legitimumu ir nurodė pagrindinio įstatymo sąlygą, kuria draudžiama didinti dviejų kadencijų limitą.

„Ginčysime siūlomą pataisą šalies Aukščiausiajame Konstituciniame Teisme“, – sakė jis.

Tačiau daug kas tikisi konstitucijos pataisų. Provyriausybiniai parlamentarai ir žiniasklaidos veikėjai daug metų įrodinėjo, kad konstitucija trukdo prezidentui vesti šalį į priekį, įskaitant ekonomikos pertvarkymą ir kovą su islamistų kovotojais. Pats A.F.el Sissi 2015 metais sakė, kad „konstitucija buvo parengta su gerais ketinimais“.

Siūlomų pataisų projektas rodo provyriausybinės koalicijos „Pagalba Egiptui“ pastangas įtvirtinti A.F.el Sissi valdžią. 64 metų lyderiui galėtų būti leista siekti trečios ir ketvirtos šešerių metų kadencijų, potencialiai pratęsiant jo valdymą iki 2034-ųjų.

Pirmadienio susitikime dalyvavęs parlamentaras Talaatas Khalilis smerkė siūlomus pakeitimus, ypač – plačią nuostatą, kad kariuomenės pareiga yra ginti „konstituciją, demokratiją ir pamatinį šalies modelį bei jos civilinį pobūdį“.

Pirmadienį spaudos konferencijoje jis sakė, kad tai galėtų sudaryti sąlygas ginkluotosioms pajėgoms remti vieną politiką kito politiko sąskaita. „Ir tai kelia didelį pavojų“, – pabrėžė T.Khalilis.

Pasak ekspertų, opozicinės partijos yra per silpnos, kad galėtų mesti rimtą iššūkį pataisoms, kai šalyje taikomos beprecedentės priemonės prieš kitaip manančius žmones.

„Bet koks opozicijos žingsnis sulauks griežtos reakcijos, – sakė Denverio universitete dėstantis Ahmedas Abd Rabou. – Vienintelis pragmatiškas pasirinkimas yra kampanija už „Ne“ šioms iš anksto numatomoms pataisoms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius