Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto prezidentas Hosni Mubarakas nuvylė protestuotojus, pareikšdamas, kad neatsistatydins (atnaujinta 23.32 val.)

Visas Egiptas ketvirtadienio vakarą laukė Prezidento Hosni Mubarako kalbos per televiziją. Protestuotojai tikėjosi, kad į kampą įspraustas šalies vadovas pagaliau pasiduos ir atsistatydins.
Egiptiečiai Tahriro aikštėje laukia Hosni Mubarako atsistatydinimo.
Egiptiečiai Tahriro aikštėje laukia Hosni Mubarako atsistatydinimo. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Egipto prezidentas H.Mubarakas įvykdys opozicijos reikalavimus, anksčiau ketvirtadienį pareiškė Kairo rajone ginkluotosioms pajėgoms vadovaujantis generolas Hassanas al-Roweni miesto centre vykstančioje demonstracijoje.

„Visi jūsų reikalavimai bus įvykdyti šiandien“, – pareiškė generolas pasibaigus Ginkluotųjų pajėgų aukščiausios tarybos posėdžiui.

Posėdžiui vadovavo gynybos ministras Mohamedas Tantawi, o ne H.Mubarakas, kuris, būdamas prezidentu ir vyriausiuoju armijos vadu, turėjo pirmininkauti šiam susitikimui.

H.Mubarako atsistatydinimas – pagrindinis opozicijos reikalavimas. Kariškių tarybos posėdžio dalyviai nusprendė „palaikyti teisėtus tautos reikalavimus“.

JAV CŽV direktorius Leonas Panetta sakė įstatymų leidėjams JAV Kongrese, jog „labai tikėtina“, kad Egipto prezidentas vėliau ketvirtadienį atsistatydins.

Paklaustas žurnalistų, ar H.Mubarakas jau pasirengęs atsisakyti valdžios, L.Panetta atsakė: „Aš gavau tą pačią informaciją kaip ir jūs. Esama didelės tikimybės, kad Mubarakas atsistatydins šį vakarą“.

Ministras pirmininkas Ahmedas Shafiqas ketvirtadienį interviu Egipto televizijai sakė, kad „viskas yra prezidento Hosni Mubarako rankose“, kai kariuomenė pažadėjo imtis veiksmų „tautai apginti“.

Kariškių tarybos posėdžio dalyviai nusprendė „palaikyti teisėtus tautos reikalavimus“.„Viskas yra prezidento Hosni Mubarako rankose, kol kas nepriimtas joks sprendimas“, – cituodama A.Shafiqą pranešė valstybinė naujienų agentūra MENA.

„Viskas, ką nagrinėja Ginkluotųjų pajėgų aukščiausioji taryba, yra perduodama ginkluotųjų pajėgų viršininkui“, – sakė jis, kalbėdamas apie H.Mubaraką, kuris yra Egipto ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Anksčiau valdančios partijos generalinis sekretorius Hossamas Badrawi interviu BBC sakė, kad H.Mubarakas šiandien vakare kreipsis į naciją. Jis mano, kad prezidentas perduos valdžią viceprezidentui Omarui Suleimanui.

H.Badrawi pažymėjo, jog jis labai nustebtų, jeigu H.Mubarakas liktų prezidento poste penktadienį.

„Tikrai, aš būčiau nustebęs, nes manau, kad dabar būtina imtis tokių veiksmų, kurie patenkintų protestuojančiuosius“, – sakė H.Badrawi BBC televizijai.

„Matau progą šioje krizėje, nes jauni žmonės, priklausantys vidurinei klasei, išsilavinę, pasiekė tai, ko visi politikai nesugebėjo per daugelį metų praeityje“, – pridūrė jis.

H.Badrawi taip pat išsklaidė kai kuriuos gandus, jog H.Mubarakas gali tikėtis tam tikro vaidmens viceprezidento Omaro Suleimano užnugaryje.

Apie tai, kad H.Mubarakas gali atsistatydinti taip pat praneša „Reuters“, remdamasi televizijos kanalo NBC korespondentu. Korespondentas tvirtina, kad turi patikimos informacijos iš dviejų nepriklausomų šaltinių.

Egipto ministrų kabineto atstovas agentūrai taip pat sakė, kad per artimiausias valandas turi būti priimtas sprendimas – atsistatydins H.Mubarakas ar liks savo poste.

Tahriro aikštėje laukiama Mubarako kalbos

Egipto sostinės centrinėje Tahriro aikštėje susirinkusioje tūkstantinėje protestuotojų minioje ketvirtadienį nuvilnijo ūžesys, pasklidus gandui apie galimą H.Mubarako atsistatydinimą.

Dvi savaites protestuojantys šalies gyventojai dar džiaugsmingiau sujudo, pasigirdus kalboms, kad padėties kontrolę perima kariuomenė. Ramybės neduoda tik vienas klausimas, ar H.Mubarakas atsistatydins.

Dvi savaites protestuojantys šalies gyventojai dar džiaugsmingiau sujudo, pasigirdus kalboms, kad padėties kontrolę perima kariuomenė.Aikštę apsupusi minią prižiūrinti kariuomenė nejuda iš vietos. Žmonės džiaugsmingai skanduoja „Kariuomenė ir liaudis yra išvien!“.

Ant Nilo krantus jungiančio tilto stoviniuoja automobiliai su iš aikštės persikėlusiais džiūgaujančiais žmonėmis; jie mojuoja vėliavomis, maigo automobilių klaksonus.

Tuo tarpu interneto paslaugų milžinės „Google“ reklamos vadybininkas ir socialinių tinklų aktyvistas Waelas Ghonimas, paleistas po 12 dienų trukusio sulaikymo ir tapęs viena ryškiausių figūrų prieš H.Mubaraką nukreiptame judėjime, perspėjo protestuotojus būti atsargius.

„Vyrai, per daug nespėliokime, tiesiog palaukime ir pamatysime“, – paskelbė jis interneto tinkle „Twitter“. – Tegyvuoja Egiptas!“

H.Mubarakas tariasi su viceprezidentu O.Suleimanu

Egipto prezidentas H.Mubarakas šiuo metu prezidento rūmuose Kaire tariasi su viceprezidentu O.Suleimanu, paskelbė ketvirtadienį vakare šalies televizija.

„Prezidentas H.Mubarakas kalbasi su savo pavaduotoju O.Suleimanu prezidentūroje Heliopolyje“, – sakė pranešėjas, minėdamas Kairo rajoną, kuriame yra prezidento rezidencija.

Per televiziją trumpai rodytas šių dviejų politikų susitikimas, bet kol kas nežinoma, ar tai nebuvo anksčiau darytas įrašas.

Egipto opozicija baiminasi, kad šalyje gali būti įvykdytas karinis perversmas

Islamo Musulmonų brolijos judėjimas įžvelgia karinio perversmo grėsmę. Po Aukščiausios karinės tarybos posėdžio Egipto kariškiai paskelbė sieksią apsaugoti valstybę ir tautos troškimus; tačiau šiame posėdyje nedalyvavo H.Mubarakas, kurio kalbos nekantriai laukiama.

Egipto opozicinio Musulmonų brolijos judėjimo atstovas Essamas al-Erianas išsakė nuogąstavimą, kad Egipto armija šalyje rengia karinį perversmą.

„Visą tai primena karinį sąmokslą. Esu labai susijaudinęs ir sunerimęs. Problema ne prezidentas, problema – režimas“, – interviu „Reuters“ sakė jis.

H.Mubarakas nepasitrauks (papildyta 23.32 val.)

Vėlų vakarą pasirodęs valstybinės Egipto televizijos eteryje H.Mubarakas pareiškė liksiantis poste iki rugsėjį vyksiančių prezidento rinkimų, kuriuose jis jau anksčiau pažadėjo pats nedalyvauti. Šie šalies vadovo žodžiai nuvylė tūkstančius protestuotojų, susirinkusių Tahriro aikštėje Kaire, kurie jau buvo patikėję ketvirtadienį sklandžiusiais gandais ir užuominomis iš aukštų valstybės pareigūnų lūpų, kad H.Mubarakas pagaliau pasitrauks iš prezidento posto.

Prezidentas savo kalboje taip pat pabrėžė savo ištikimybę valstybei ir apeliavo į patriotinius klausytojų jausmus, tačiau Tahriro aikštėje susirinkusių žmonių šie žodžiai nesujaudino.Savo kalboje, nuskambėjusioje septynioliktą protestų, apėmusių visą šalį, dieną, H.Mubarakas padarė ne vieną reveransą savo priešininkams, pagirdamas protestuojančią „Egipto jaunuomenę“, tačiau kartu jis pabrėžė, kad nepaisys „bet kokių nurodymų iš užsienio“.

Kreipdamasis į Tahriro aikštėje susirinkusius žmones ir visą tautą, H.Mubarakas sakė esąs įsitikinęs, kad protestuotojų reikalavimai ir ketinimai yra garbingi. Jis taip pat sakė, kad neramumų Egipte aukos žuvo ne veltui, ir tvirtino jautęs skausmą kartu su žuvusiųjų artimaisiais. Prezidentas H.Mubarakas pažymėjo, kad Egiptas palengva „diena po dienos“ artėja prie taikaus valdžios perdavimo, ir sakė esąs įsipareigojęs ginti konstituciją iki pat perdavimo pabaigos bei palaikyti prasidėjusį nacijos dialogą.

H.Mubarakas nurodė, kad pokalbiuose su opozicija pasiektas preliminarus sutarimas, kaip spręsti krizę. Jis taip pat žadėjo perduoti valdžią savo pavaduotojui – viceprezidentui O.Suleimanui, buvusiam žvalgybos vadovui, laikydamasis konstitucijos. H.Mubarakas pridūrė, jog perduos valdžią, kad įrodytų, jog protestuojančiųjų reikalavimai bus tenkinami dialogu. Pasak H.Mubarako, jis jau perdavė dalį savo įgaliojimų O.Suleimanui, tačiau kiek ir kokių, iš jo kalbos nepaaiškėjo.

Prezidentas savo kalboje taip pat pabrėžė savo ištikimybę valstybei ir apeliavo į patriotinius klausytojų jausmus, tačiau Tahriro aikštėje susirinkusių žmonių šie žodžiai nesujaudino. Kalbos žodžių išklausiusi daugiatūkstantinė minia vėl atgijo ir ėmė skanduoti nepasitenkinimo šūkius dabartiniu režimu. Dalis protestuotojų iš pradžių ragino kitus nedelsiant patraukti į prezidento rūmus, esančius už dvidešimties kilometrų nuo Tahriro aikštės, ir savomis rankomis nuversti dabartinį režimą, tačiau didžioji dalis žmonių liko aikštėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius