Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi plečia savo galias, susilaukdamas „faraono“ pravardės

Egipto prezidentas Mohamedas Mursi ketvirtadienį paskelbė konstitucinę deklaraciją, išplečiančią jo galias, bet susilaukdamas kritikos iš žymaus opozicijos veikėjo Mohamedo ElBaradei, kuris apkaltino prezidentą valdžios uzurpavimu ir pavadino jį „naujuoju faraonu“.
Mohamedas Mursi
Mohamedas Mursi / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Prezidentas Egiptas

„Prezidentas gali paskelbti bet kurį sprendimą ar priemonę revoliucijai apsaugoti, – perskaitė per televiziją citatą iš konstitucinės deklaracijos M.Mursi atstovas Yasseras Ali. – Prezidento konstitucinės deklaracijos, sprendimai ir įstatymai yra galutiniai ir neapskundžiami“.

M.Mursi taip pat priėmė ir kitą sprendimą – atleistas iš pareigų generalinis prokuroras Abdelis Meguidas Mahmudas, kurį nepavyko nušalinti praėjusį mėnesį, ir į šį postą paskirtas Talaatas Ibrahimas Abdallah.

Visa tai tikriausiai vėl sukels prezidento priešpriešą su šalies teisininkais – praėjusį mėnesį jis žadėjo sugrąžinti į teismą buvusio režimo pareigūnus, išteisintus byloje, kurioje jie buvo kaltinami organizavę smurtą prieš žmones, protestavusius per praėjusių metų sukilimą, nuvertusį tuometinį autoritarinį šalies vadovą Hosni Mubaraką.

Prezidentas M.Mursi ketvirtadienį nurodė imtis „naujų tyrimų ir pakartotinių teismo procesų“ bylose dėl protestavusiųjų žūties. Jos gali paliesti aukšto rango kariškius.

Jis taip pat pažymėjo, kad jokia teisinė institucija negali paleisti islamistų daugumą turinčios Steigiamosios asamblėjos, kuri rengia naująją konstituciją, bet kurią kritikuoja pasaulietinė opozicija, nes asamblėjoje neatstovaujami visi visuomenės sluoksniai.

Nobelio premijos laureatas, buvęs JT atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas M.ElBaradei išpeikė prezidento deklaraciją.

„Mursi šiandien uzurpavo visas valstybės galias ir paskyrė pats save naujuoju Egipto faraonu, – parašė jis savo paskyroje “Twitter„ tinkle. – Tai yra smūgis revoliucijai galintis turėti siaubingų padarinių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius