-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 24 /18:16

Egipto prezidentas pripažino: dėl Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos kalti teroristai

Egipto prezidentas Abdel Fattah al Sisi trečiadienį pirmą kartą pripažino, kad dėl Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos virš Sinajaus pusiasalio yra kalti kovotojai.
Sinajaus pusiasalyje sudužo Rusijos keleivinis lėktuvas su 224 keleiviais
Sinajaus pusiasalyje sudužo Rusijos keleivinis lėktuvas su 224 keleiviais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Ar terorizmas baigėsi? Ne... Kas bebūtų numušęs lėktuvą, ko jis norėjo? Suduoti smūgį turizmui? Ne. Sugadinti santykius. Pakenkti santykiams su Rusija“, – sakė A.F.Sisi savo kalboje.

Iki šiol Egipto prezidentas pareiškimus, kad išpuolį prieš Rusijos keleivinį lėktuvą, kuriuo skrido 224 žmonės, surengė „Islamo valstybės“ grupuotė, vadindavo „propaganda“.

Džihadistų grupuotė prisipažino įnešusi sprogmenį į lėktuvą rusų turistų pamėgto Šarm aš Šeicho kurorto oro uoste.

Rusija greitai paskelbė išvadas, kad lėktuvas sudužo dėl bombos sprogimo ir nutraukė savo oro bendrovių skrydžius į Egiptą. Britanija pasekė jos pavyzdžiu ir sustabdė savo lėktuvų skrydžius į Šarm aš Šeichą.

Lėktuvo katastrofa buvo stiprus smūgis A.F.Sisi, kuris iš visų jėgų stengėsi atgaivinti šalies turizmo pramonę ir įvesti kontrolę neramiajame Sinajaus pusiasalyje.

Nuo 2013 metų, kai A.F.Sisi nuvertė ankstesnį islamistų palaikomą šalies prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį), džihadistai nukovė šimtus policijos ir kariuomenės pajėgų narių.

Rusijos lėktuvo katastrofos aplinkybėms ištirti Egipte buvo sudaryta speciali komisija, kuri atlikusi tyrimą turėjo paskelbti savo išvadas.

Egipto žiniasklaidos priemonės iš karto atmetė bombos versiją, kurią vadino Vakarų „sąmokslu“ šalies turizmo sektoriui pakenkti .

Rusijos oro bendrovės „Kogalymavia“ („Metrojet“) keleivinis laineris „Airbus A-321“ sudužo Sinajaus pusiasalyje, skrisdamas iš Egipto kurorto Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, praėjus kelioms minutėms nuo pakilimo.

Lėktuvo liekanos buvo rastos išsibarsčiusios kelių kilometrų spinduliu šiaurinėje pusiasalio dalyje, kuri laikoma „Islamo valstybės“ grupuotės padalinio Egipte tvirtove.

Grupuotė pranešė, kad lėktuvo susprogdinimas buvo atsakas į Rusijos karinės aviacijos smūgius Sirijoje.

Praėjusių metų lapkričio 17 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad tarp lėktuvo liekanų tyrėjai rado sprogmenų pėdsakų, ir pažadėjo nubausti išpuolio kaltininkus.

„Mes jų ieškosime visur, kad ir kur jie slėptųsi. Mes juos surasime bet kuriame planetos taške ir nubausime“, – sakė jis.

Pasak Rusijos saugumo vado Aleksandro Bortnikovo, keleivinis lėktuvas subyrėjo, sprogus bombai, kuri galingumu prilygsta vienam kilogramui trinitrotoluolo.

Po katastrofos Egiptas pasamdė britų firmą savo oro uostų saugumo priežiūrai, keleivių ir jų bagažo tikrinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius