-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 22 /18:28

Hosni Mubarakas sraigtasparniu išskraidintas iš kalėjimo

Buvęs Egipto prezidentas Hosni Mubarakas ketvirtadienį medikų sraigtasparniu išskraidintas iš Toros kalėjimo, pranešė saugumo pareigūnai.
Hosni Mubarako šalininkai
Hosni Mubarako šalininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per valstybinę televiziją rodyta, kaip medicinos pagalbai pritaikytas sraigtasparnis gabena H.Mubaraką į karinę ligoninę Maadžio priemiestyje, Kairo pietuose.

Sraigtasparniui nutūpus į aikštelę prie ligoninės, Nilo pakrantėje, buvęs prezidentas tuoj pat buvo perkeltas į kruopščiai saugomą greitosios pagalbos mašiną ir nuvežtas gatve į ligoninę. Vaizdo įraše H.Mubarako nebuvo matyti.

VIDEO: H.Mubarakas išskraidintas iš kalėjimo.

Daugelis baiminasi, kad H.Mubarako paleidimas sustiprins islamiškų jėgų kaltinimus, jog karinis perversmas praėjusį mėnesį buvo žingsnis ankstesnio režimo atkūrimo link.

Premjeras Hazemas el Beblawi savo pranešime pažymi, kad nurodyta laikyti H.Mubaraką namų arešte, toliau taikant šį mėnesį nustatytas nepaprastąsias priemones.

Šiuo pranešimu, matyt, tikėtasi sušvelninti kritiką dėl H.Mubarako paleidimo iš kalėjimo ir užtikrinti, kad jis stos prieš teismą ateinančią savaitę kitoje byloje.

Nuo H.Mubarako nuvertimo jo šalininkai skelbia prieštaringą informaciją apie 85 metų buvusio lyderio sveikatos būklę, teigdami, jog jis patyrė insultą, infarktą ir retkarčiais patirdavo komą. Tuo tarpu jo kritikai tokius pareiškimus vadina mėginimu užsitikrinti visuomenės užuojautą ir švelnesnį teismo sprendimą.

Jo žmona Suzanne, kuri gyvena Kaire ir beveik nesirodo viešumoje, retkarčiais aplankydavo kalėjime H.Mubaraką ir du jų sūnus.

Anot saugumo pareigūnų, kad H.Mubarakas karinėje ligoninėje bus laikomas dėl pašlijusios sveikatos.

Prokuratūra informavo kalėjimo pareigūnus apie H.Mubarako paleidimą, teisėjams nusprendus, kad jis nebegali būti ilgiau laikomas kalėjime, kol bus iš naujo teisiamas dėl kaltinimų korupcija ir žudymu.

Namų areštas vietoje kalėjimo

Išvykus iš kalėjimo jam bus taikomas namų areštas.

Anksčiau H.Mubarakas yra išteisintas dėl visų kaltinimų, išskyrus tuos, dėl kurių dabar yra teisiamas; iš kalėjimo jis turi išeiti dar ketvirtadienį.

Praėjusiais metais H.Mubarakas buvo pripažintas kaltu dėl korupcijos ir bendrininkavimo žudant protestuotojus per 2011-ųjų pradžios sukilimą, nuvertusį jį iš prezidento posto.

Tačiau apeliacinis teismas nurodė šią bylą peržiūrėti dėl procedūrinių pažeidimų.

H.Mubarako advokatas pareikalavo išleisti savo ginamąjį, argumentuodamas tuo, jog įkalintas jis išbuvo maksimalų leistiną terminą iki nuosprendžio paskelbimo, be to, H.Mubarako šeima sugrąžino pinigų sumą, figūravusią kitoje byloje.

Dešimtys nuverstojo Egipto prezidento H. Mubarako šalininkų ketvirtadienį susirinko prie kalėjimo Kaire, laukdami, kada bus paleistas daugiau nei dvejus metus jame iškalėjęs buvęs autokratinis šalies lyderis.

Tai naujas posūkis ilgamečio šalies lyderio, nuversto per sukilimą 2011 metų pradžioje, istorijoje. H.Mubarakas paleidžiamas iš kalėjimo, jo advokatams pavykus sutvarkyti vieną iš jam iškeltų korupcijos bylų.

Tačiau H.Mubarakas yra dar kartą teisiamas dėl kaltinimų prisidėjus prie beveik 900 protestuotojų nužudymo per sukilimą.

Prie Toros kalėjimo atėjęs vienas jo šalininkų Mostafa Mohseinas sakė, kad be H.Mubarako „šalis yra visiškai pasimetusi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius