Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Egipto revoliucija prasidėjo socialiniame tinkle „Facebook“, tęsėsi „Twitter“ ir sulaukė „Google“ pagalbos

Interneto paslaugų milžinės „Google“ Artimųjų Rytų reklamos skyriaus vadovas Waelis Ghonimas pareiškė, kad Egipte įvykusi revoliucija pirmiausiai prasidėjo socialiniame tinkle „Facebook“.
Egipto protestuotojai
Egipto protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ši revoliucija prasidėjo internete. Ši revoliucija prasidėjo „Facebook“, – jis sakė duodamas interviu televizijai CNN.

W.Ghonimas buvo vienas iš svarbiausių organizatorių, inicijavusių pirmuosius protestus, apie kuriuos jis skelbdavo savo sukurtoje „Facebook“ grupėje.

Nuo sausio pabaigos šie protestai peraugo į Egiptą apėmusias masines demonstracijas, kurios penktadienį galiausiai privertė atsistatydinti 30 metų šaliai vadovavusį prezidentą Hosni Mubaraką, perdavusį valdžią kariškiams.

Šie „Google“ vadybininko pasiekimai gali labai sustiprinti jo kompanijos įvaizdį, tačiau analitikai perspėja, kad šios kortos bendrovei nevertėtų per daug sureikšminti.

Prasidėjus masiniams neramumams, W.Ghonimas buvo sulaikytas saugumo pajėgų, o po 11 dienų paleistas vėl dalyvavo protestuose, ragindamas H.Mubaraką atsistatydinti.

Sukilimo pradžioje vyriausybei nurodžius išjungti interneto ryšį, „Google“ inžinieriai rado būdą, kaip suteikti Egipto žmonėms galimybę skelbti žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.Sukilimo pradžioje vyriausybei nurodžius išjungti interneto ryšį, „Google“ inžinieriai rado būdą, kaip suteikti Egipto žmonėms galimybę skelbti žinutes socialiniame tinkle „Twitter“. Žmonės galėdavo paskambinti nurodytu telefonu ir palikti balso pašto pranešimą.

„Google“ aktyviai prisidėjo prie įvykių Egipte, tačiau iki šiol nekomentavo šią šalį apėmusio sukilimo politinių aspektų. Vietoj to kompanija siekė atkreipti dėmesį į vertybes, susijusias su informacijos ir interneto laisve.

„Mes neįtikėtinai didžiuojamės, kad „Google“ nariai gina šiuos reikalus“, – penktadienį atsakė bendrovės atstovė Jill Hazelbaker, kai buvo paklausta apie W.Ghonimą.

Šie veiksmai taip pat sustiprino bendrovės tarptautinį įvaizdį. „Tai suteiks „Google“ tam tikro teigiamo žinomumo“, – sakė Harvardo verslo mokyklos profesorė Rosabeth Kanter.

Tačiau ji pridūrė: „Jie turi būti atsargūs.“ Vartotojai ir verslo įmonės vertina komunikacijos priemones, kurias palaiko ir teikia „Google“, tačiau mažiau demokratiškos vyriausybės pastaruosiuose bendrovės veiksmuose gali įžvelgti grėsmę.

„Google“ nebebus jų pasirinktinė internetinių paieškų priemonė, – pabrėžė R.Kanter. – Ten einama pardavinėti gaminių ir paslaugų, o ne versti režimų.“

Internetinė revoliucija

W.Ghonimas savo pasisakymuose itin akcentuoja „Google“ ir interneto svarbą.

„Visada sakydavau – jeigu norite išlaisvinti visuomenę, tiesiog suteikite jai internetą“, – jis sakė penktadienį duodamas interviu CNN.

Šio aktyvisto įkurta „Facebook“ svetainė, skirta pagerbti vieną policijos žiaurumo auką, tapo vienu iš sukilimą Egipte pakursčiusių veiksnių.

„Norėčiau kada nors susitikti su („Facebook“ įkūrėju) Marku Zuckerbergu ir jam padėkoti“, – pridūrė W.Ghonimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius