Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Egiptui pradėjus programą, skirtą pagerinti žmogaus teisėms, kilo suėmimų banga

Per mėnesį po daug dėmesio sulaukusios šalies politinių nesutarimų įveikimo programos paskelbimo, Egipto pareigūnai suėmė dešimtis disidentų, opozicijos rėmėjų ir futbolo sirgalių.
Abdel Fattahas al Sisi
Abdel Fattahas al Sisi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gegužės 3 dieną Kaire prasidėjo ilgai atidėliotas nacionalinis dialogas, žadant suteikti tribūną opozicijos, kuri nuo 2014 metų, kai į valdžią atėjo prezidentas Abdel Fattahas al Sisi, iš esmės buvo nutildyta, balsams.

Kritikai jį pasmerkė kaip viešųjų ryšių akciją.

Programos pradžia sutapo su Pasauline spaudos laisvės diena, o tą patį rytą pareigūnai suėmė žurnalistą Hassaną el Kabbany.

Vėliau tą pačią dieną jis buvo paleistas, o dialogo koordinatorius Diaa Rashwanas teigė, kad žurnalistas buvo sulaikytas per klaidą.

Tačiau tą pačią savaitę policija suėmė 16 Ahmedo al Tantawi giminaičių ir rėmėjų po to, kai šis buvęs opozicijos įstatymų leidėjas paskelbė, kad dalyvaus kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Nacionalinis dialogas tėra „manevras, kuriuo siekiama sudaryti įspūdį, kad jie bando atversti naują puslapį, nors iš tikrųjų jie tik bando pagerinti savo įvaizdį“, naujienų agentūrai AFP sakė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) atstovas Amras Magdi.

„Iš tikrųjų jokių pokyčių nėra“, – pridūrė jis.

Atsižvelgdamas į nuolatinę kritiką dėl žmogaus teisių padėties Egipte A. F. al Sisi 2021 metų pabaigoje paskelbė nacionalinio dialogo planus, o praėjusių metų balandį atgaivino prezidento malonės komitetą.

Pasak Egipto teisių stebėtojų, nuo to laiko pareigūnai paleido 1 000 politinių kalinių, tačiau dar beveik 3 000 kalinių buvo sulaikyti.

Pastarosiomis savaitėmis suėmimų padaugėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius