-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eidamas 105-us metus mirė žydų ultraortodoksų dvasinis lyderis A.Y.L.Shteinmanas

Izraelio ir viso pasaulio žydų ultraortodoksų, ypač vadinamųjų litvakų, aukščiausiasis dvasinis autoritetas rabinas Aaronas Yehuda Leibas Shteinmanas mirė antradienį, būdamas 104 metų, pranešė ligoninė, kurioje jis buvo gydomas.
Aaronas Yehuda Leibas Shteinmanas
Aaronas Yehuda Leibas Shteinmanas / „Wikipedia.org“ nuotr.

Prognozuojama, kad jo laidotuvėse, kurios vidurdienį įvyks Izraelio centriniame regione esančiame Bne Brako mieste, dalyvaus dešimtys tūkstančių žmonių.

A.Y.L.Shteinmanas, taip pat daręs didelę įtaką nechasidiškosioms Izraelio ultraortodoksų politinėms partijoms, prieš tris savaites dėl kvėpavimo sutrikimų buvo paguldytas į ligoninę „Mayanei Hayeshua“ Bne Brake.

A.Y.L.Shteinmanas ilgą laiką buvo garsi aškenazių ultraortodoksiško judaizmo figūra. Vyriausiuoju ultraortodoksų rabinu jis tapo 2013 metais mirus rabinui Ovadiai Yosephui.

1913 metais tuomečiame Rusijos imperijos Brest Litovske (dabartinės Baltarusijos Bresto mieste) gimęs A.Y.L.Shteinmanas studijavo šiame mieste ir Šveicarijoje, o 1945-aisiais emigravo į britų administruotą Palestiną.

Jis dėstė svarbiausiose Talmudo mokyklose Bne Brake – daugiausia ultraortodoksų gyvenamame mieste šalia Tel Avivo. Ten jis ir gyveno.

D.Lau: „Rabino Shteinmano mirtis yra netektis visai kartai, milijonams žydų Izraelyje ir pasaulyje. Jis buvo kartos lyderis, saugojęs šią kartą savo maldomis.“

Persikėlęs į Izraelį jis 1955 metais buvo pakviestas vadovauti Panevėžio ješivai – svarbiam litvakų judaizmo studijų centrui, 1944 m. perkeltam iš Lietuvos į Bne Braką.

A.Y.L.Shteinmano įtaka išaugo 9-ame dešimtmetyje, kai jis pateko į rabinų komitetą, vadovaujantį partijai „Degel Hatorah“, priklausančiai aljansui „Jungtinis Toros judaizmas“ (UTJ). Šeši UTJ parlamentarai yra premjero Benjamino Netanyahu koalicijos nariai.

„Šį rytą likome našlaičiai“, – sakė UTJ lyderis Moshe Gafni, laikęs A.Y.L.Shteinmaną arbitru politiniais ir dvasiniais klausimais.

„Rabino Shteinmano mirtis yra netektis visai kartai, milijonams žydų Izraelyje ir pasaulyje, – sakė vyriausiasis aškenazių rabinas Davidas Lau. – Jis buvo kartos lyderis, saugojęs šią kartą savo maldomis.“

Žydai ultraortodoksai sudaro maždaug 10 proc. Izraelio gyventojų, kurių yra 8 milijonai. Ultraortodoksai laikosi griežtos religinės teisės interpretacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius