-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eidamas 90-uosius metus mirė tarptautinės „Arkos“ bendruomenės įkūrėjas J.Vanier

Gegužės 7 dieną po sunkios ligos eidamas 90-uosius metus, mirė Jeanas Vanier, pasaulinių bendruomenių „Arka“ bei „Tikėjimas ir Šviesa“, teikiančių pagalbą intelekto negalią turintiems asmenims, įkūrėjas.
J.Vanier ir popiežius Pranciškus
J.Vanier ir popiežius Pranciškus / Tarptautinės „Arkos“ bendruomenių federacijos nuotr.

Kaip rašoma Lietuvoje veikiančios Nacionalinės Arkos bendruomenių asociacijos pranešime, J.Vanier gimė 1928 m. rugsėjo 10 dieną Ženevoje. Antrojo pasaulinio karo metu, būdamas 13 metų, pradėjo tarnauti Britanijos, kiek vėliau – Kanados laivynuose. Jo motina dirbo Raudonojo Kryžiaus organizacijoje, tėvas – garsus Kanados diplomatas, 1945 metais Paryžiuje ėjęs ambasadoriaus pareigas. J.Vanier yra tekę dalyvauti susitikimuose su koncentracijos stovyklų kaliniais. Jis pats yra sakęs, kad ši patirtis turėjo įtakos vėlesniame gyvenime.

Sulaukęs 23 metų J.Vanier paliko karinį laivyną ir pasiryžo „sekti Jėzumi ir dirbti taikos labui“. 1962 m. įgijo filosofijos daktaro laipsnį, o netrukus įsitraukė į žmonių su negalia pasaulį.

Galiausiai atsidūriau „šauksmo“ pasaulyje, ir tai apvertė mano gyvenimą aukštyn kojomis.

„Aš lankiausi globos namuose ir atradau didžiulį kančių pasaulį, apie kurį buvau visiškai nežinojęs. Kariniame jūrų laivyne buvau fiziniame pasaulyje, studijuodamas – intelekto pasaulyje. Galiausiai atsidūriau „šauksmo“ pasaulyje, ir tai apvertė mano gyvenimą aukštyn kojomis“, – yra sakęs J.Vanier.

Tarptautinės „Arkos“ bendruomenių federacijos nuotr./J.Vanier ir Motina Teresė. 1974 m.
Tarptautinės „Arkos“ bendruomenių federacijos nuotr./J.Vanier ir Motina Teresė. 1974 m.

„Arkos“ bendruomenės šaknys glūdi mažame Prancūzijos miestelyje Trosly-Breuil, kuriame 1964 metais su dviem intelekto negalią turinčiais žmonėmis apsigyveno pats J.Vanier. Netrukus panašios bendruomenės pradėtos steigti visame pasaulyje: Kanadoje, Indijoje, Dramblio Kaulo Krante, Haityje, Australijoje ir kitur. Šiandien „Arkos“ federaciją sudaro 154 bendruomenės, veikiančios 38 šalyse. 1971 metais J.Vanier taip pat įkūrė judėjimą „Tikėjimas ir Šviesa“, vienijantį intelekto negalią turinčius asmenis bei jų šeimas ir draugus.

Nacionalinės Arkos bendruomenių asociacijos pranešime teigiama, jog prieš 20 metų J.Vanier organizacijų valdymą perdavė į bendraminčių rankas, o pats ir toliau skelbė taikos ir solidarumo idėjas.

„Jis išleido keturiasdešimt knygų ir padarė įtaką tūkstančiams žmonių visame pasaulyje. Taikos kūrėjas, išreiškęs solidarumą su itin pažeidžiamais, negalią turinčiais žmonėmis“, – teigiama pranešime.

Tarptautinės „Arkos“ bendruomenių federacijos nuotr./Mirė „Arkos“ bendruomenės įkūrėjas J.Vanier
Tarptautinės „Arkos“ bendruomenių federacijos nuotr./Mirė „Arkos“ bendruomenės įkūrėjas J.Vanier

Anot Nacionalinės Arkos bendruomenių asociacijos, J.Vanier rūpinosi tais, kuriuos visuomenė dažnai palieka paribyje. Už savo veiklą jis yra gavęs daugybę apdovanojimų, tarp kurių – Prancūzijos Garbės legiono ordinas, „Pacem in Terris“ apdovanojimas, Templetono premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius