Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK imasi riboti „Alphabet“, „Amazon“, „ByteDance“, „Meta“, „Microsoft“ ir „Apple“ veiklą

Europos Komisija (EK) trečiadienį pirmą kartą suteikė prieigos valdytojo statusą šešioms pasaulio interneto bei technologijų gigantėms, pranešė EK. Teigiama, kad tokiu būdu ES nustato aiškias žaidimo taisykles, kad skaitmeninės rinkos būtų sąžiningos ir atviros – jos apribos šių korporacijų ekonominę galią ir suteiks daugiau galimybių vartotojams. 
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Statusas suteiktas JAV holdingo bendrovei „Alphabet“, įsteigtai 2015 metais pakeitus „Google“ korporacijos struktūrą, elektroninės komercijos bendrovei „Amazon“, Kinijos interneto technologijų įmonei „ByteDance“, „Facebook“ kontroliuojančiai JAV įmonei „Meta“ ir programinės ir techninės įrangos gamintojoms „Microsoft“ ir „Apple“.

Už vidaus rinką atsakingas EK narys Thierry Bretonas ( (Tjeri Bretonas) teigė, kad šis sprendimas suteiks daugiau pasirinkimo galimybių vartotojams, taip pat apribos šių šešių prieigos valdytojų ekonominę galią.

„Užtikrinus didesnį sąveikumą, galimybę parsisiųsti programėles nenaudojant programėlių parduotuvių, duomenų perkeliamumą tikruoju laiku ir sąžiningumą, vartotojai turės daugiau galimybių rinktis, o mažesnės novatoriškos technologijų įmonės įgaus naujų galimybių. Atėjo laikas Europai nustatyti aiškias žaidimo taisykles siekiant užtikrinti, kad skaitmeninės rinkos būtų sąžiningos ir atviros“, – pranešime teigė T. Bretonas.

Visos 6 bendrovės turės per šešis mėnesius užtikrinti, kad teikdamos pagrindines platformos paslaugas jos vykdys visas Skaitmeninių rinkų akte (SRA) nustatytas pareigas. Tačiau, pavyzdžiui, jos privalės jau nuo šiol informuoti EK apie bet kokią numatomą koncentraciją. 

Komisija taip pat galės sistemingų pažeidimų atveju priimti papildomas priemones, pavyzdžiui, įpareigoti prieigos valdytoją parduoti verslą ar jo dalis arba uždrausti jam įsigyti papildomų paslaugų.

Šiuo metu toks statusas taikomas 22 prieigos valdytojų pagrindinėms platformų paslaugoms, pavyzdžiui, socialinių tinklų platformoms „Facebook“, „Instagram“, „Linkedin“, reklamos paslaugoms „Google“, „Amazon“, „Meta“.

Pagal SRA skaitmeninėms platformoms suteikiamas prieigos valdytojo statusas, jei tai yra svarbi sąsaja tarp įmonių ir naudotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius