Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pirmininkas: Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES sukeltų „neprognozuojamų pasekmių“

Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos sukeltų „neprognozuojamų pasekmių“ europiniam bendradarbiavimui, perspėjo Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris savo interviu Vokietijos žiniasklaidai.
Jeanas Claude'as Junckeris
Jeanas Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europa su nerimu laukia birželio 23-iosios, kai Britanija surengs referendumą, kuriame bus užduotas klausimas, ar šalis turi pasilikti 28 valstybių Bendrijoje. Apklausos rodo, kad didelė rinkėjų dalis dar nėra apsisprendusi.

Duodamas interviu leidybos bendrovei „Funke Mediengruppe“, kuris bus paskelbtas pirmadienį, J.-C.Junckeris perspėjo, kad vadinamasis „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo) scenarijus „neabejotinai sukeltų neprognozuojamų pasekmių Europos bendradarbiavimui, kurių visiškai nenoriu svarstyti, nes esu įsitikinęs, kad britai priims protingą sprendimą“.

„Visi europiečiai nori, kad Britanija liktų šeimoje“, – pridūrė jis, primindamas, kad ES vasarį sudarė su Britanija „sąžiningą susitarimą“ dėl reformų, turinčių įtikinti tą šalį pasilikti bloke.

Britanija įstojo į tuometę Europos Ekonominę Bendriją (EEC) 1973 metais, o dvejais metais vėliau surengtame referendume visuomenės palaikymas narystei buvo kiek didesnis negu 67 procentai.

Tačiau šalies ryšiai su Briuseliu buvo įtempti, o Londonas pasirinko nedalyvauti kai kuriuose esminiuose Bendrijos projektuose, įskaitant prisijungimą prie euro ir Šengeno zonų.

ES šią savaitę pablogino euro zonos ekonomikos augimo prognozes, įvardydama Britanijos pasitraukimo iš bloko pavojų kaip vieną svarbiausių veiksnių, galinčių sutrikdyti ekonomikos atsigavimą.

Į šiuos debatus įsikišo netgi Jungtinės Valstijos – prezidentas Barackas Obama praeitą mėnesį sakė, kad buvimas ES nare padidina Britanijos įtaką pasaulyje.

Jis taip pat perspėjo, kad Britanijai nusprendus pasitraukti iš Bendrijos ir mėginant pasirašyti atskirą prekybos sutartį su JAV, Londonas būtų „eilės gale“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius