-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pirmininkė: blokas turi imtis veiksmų dėl JAV klimato plano sukeltų „iškraipymų“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sekmadienį pareiškė, jog Europos Sąjunga privalo imtis veiksmų, kad pašalintų „iškraipymus“, kuriuos sukėlė Vašingtono 430 mlrd. JAV dolerių (408 mlrd. eurų) vertės planas, skirtas klimatui nekenksmingoms technologijoms JAV skatinti.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Blokas turi „imtis veiksmų, kad būtų atkurta pusiausvyra ten, kur IRA (Inflation Reduction Act) ar kitos priemonės sukelia iškraipymus“, kalbėdama Europos koledže Belgijos mieste Briugėje sakė L. von der Leyen.

ES šalys kritikuoja svarbų Vašingtono teisės aktą infliacijai mažinti, laikydamos jį antikonkurenciniu ir keliančiu grėsmę Europos darbo vietoms, ypač energetikos ir automobilių sektoriuose.

Įstatyme, kuriuo siekiama paspartinti JAV perėjimą prie mažo anglies dioksido kiekio technologijų ekonomikos, numatyta apie 370 mlrd. dolerių (351 mlrd. eurų) subsidijų žaliajai energijai ir mokesčių sumažinimas JAV gaminamiems elektriniams automobiliams ir akumuliatoriams.

U.von der Leyen teigė, kad ES turi bendradarbiauti su JAV „siekiant išspręsti kai kuriuos labiausiai susirūpinimą keliančius įstatymo aspektus“.

Jos teigimu, Briuselis taip pat turi „pakoreguoti" savo taisykles, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos viešosioms investicijoms į aplinkosaugos pertvarką, ir „iš naujo įvertinti tolesnio pertvarkos finansavimo iš Europos lėšų poreikį“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, šią savaitę valstybinio vizito metu lankęsis Vašingtone, derybose su JAV vadovu Joe Bidenu pasinaudojo proga išsakyti didelį nepasitenkinimą dėl JAV ir ES prekybos.

Baltieji rūmai IRA vadina novatoriškomis pastangomis atgaivinti JAV gamybą ir skatinti atsinaujinančiųjų energijos išteklių technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius