-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK pirmininkė sako besitikinti, kad naujoji JK premjerė „laikysis mūsų susitarimų“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį pasveikino Liz Truss, išrinktą naująja Jungtinės Karalystės premjere, tačiau pabrėžė, kad Londonas ir Briuselis turi dirbti „visapusiškai laikydamiesi mūsų susitarimų“.
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki šiol JK užsienio reikalų ministerijai vadovavusi L.Truss įspėjo sieksianti, kad būtų priimtas JK teisės akto projektas, kuriuo būtų panaikinta dalis Britanijos „Brexito“ susitarimo su Europos Sąjunga.

„ES ir JK yra partnerės. Kartu susiduriame su daugybe iššūkių – nuo klimato kaitos iki Rusijos invazijos į Ukrainą“, – sveikinime tviteryje rašė U.von der Leyen.

„Tikiuosi konstruktyvių santykių visapusiškai laikantis mūsų susitarimų“, – pridūrė ji, veikiausiai turėdama galvoje vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą.

Ši išlyga, susitarimo, pagal kurį Britanija išstojo iš ES, dalis, numato, kad Šiaurės Airijos provincija lieka ES muitų zonoje ir bendrojoje rinkoje.

Šiuo protokolu, kurį pasirašė ir patvirtino darbą baigiantis britų premjeras Borisas Johnsonas, buvo siekiama užkirsti kelią sienos tarp Šiaurės Airijos ir Airijos, kuri yra ES narė, atsiradimui.

Tačiau kai kurie Šiaurės Airijos gyventojai teigia, kad protokolas silpnina jų ryšį su Jungtine Karalyste, o L.Truss pritaria parlamente Londone rengiamam teisės aktui, kuriuo siekiama vienašališkai jo atsisakyti.

Briuselis jau pradėjo teisinius veiksmus prieš Britaniją, nes ji nesilaiko išstojimo susitarimo dalių, ir įspėjo, kad protokolo atsisakymas gali sužlugdyti visą susitarimą.

Nepaisydama kalbų apie potencialų prekybos karą su ES, rugpjūčio viduryje L.Truss sakė, kad yra „visiškai pasiryžusi“ artimiausiomis savaitėmis prastumti tą įstatymo projektą.

Ji turi pradėti eiti pareigas antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius