-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK siūlo visą Kaliningrado teritoriją laikyti pasienio zona, Lietuva neprieštarauja

Europos Komisija penktadienį pranešė teikianti siūlymą visą Kaliningrado sritį laikyti pasienio zona. Lietuva teigia tokiai Briuselio iniciatyvai neprieštaraujanti, tačiau pabrėžia, kad pati nenorėtų atverti platesnės nei 50 kilometrų savo pasienio zonos kaimyninio Rusijos regiono gyventojams.
Rosgarterio vartai Kaliningrade
Rosgarterio vartai Kaliningrade / wikimedia.org nuotr.

Europos Komisijos pranešimas paskelbtas Lenkijai siekiant susitarti su Rusija dėl supaprastinto gyventojų judėjimo per sieną. Tokiu atveju pasienio zonos gyventojams, norintiems vykti į kaimyninę šalį nereikėtų vizos, o užtektų gauti ilgalaikį leidimą.

„Mes neprieštaraujame tam pasiūlymui su sąlyga, kad jis nesukurs jokio precedento Lietuvai – kad nebus spaudimo Lietuvai taipogi plėsti tą pasienio zoną. Gyventojai galėtų atvykti iš visos Kaliningrado srities į 50 kilometrų zoną Lietuvos teritorijoje. Lenkija nori išplėsti zoną į savo pusę, bet Lietuva lieka prie 50 kilometrų“, – BNS sakė užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.

Dėl panašaus susitarimo su Rusija derėjosi ir Lietuva.

„Mūsų derybos su Rusija dėl šio susitarimo yra baigtos, dabar Briuselyje vyksta atitinkamo reglamento keitimas. Mes pasiruošę, ta sutartis parengta, man atrodo, ten tik vienas kitas techninis pasiūlymas dar derinamas, bet tai, aišku, priklausys nuo Rusijos pusės greičio, nes jie laukia to reglamento pakeitimo“, – teigė E.Ignatavičius.

Europos Komisijos atstovybės Vilniuje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas BNS sakė, kad toks pasiūlymas pateiktas siekiant, kad Kaliningrado sritis nebūtų dalijama, t.y. kad visi be išimties šio regiono gyventojai galėtų naudotis supaprastinto judėjimo per sieną privilegija.

Jei pasienio režimą tarp ES ir besiribojančių trečiųjų šalių reguliuojantis Bendrijos reglamentas nebūtų pakeistas, pasienio zona būtų laikoma ne visa Kaliningrado sritis, o 30-50 kilometrų pločio jos pasienio ruožai. Tokiu atveju pasienio zona negalėtų būti laikomas Kaliningrado miestas, kur gyvena beveik pusė visų srities gyventojų.

„Šito pasiūlymo esmė yra, kad visa Kaliningrado sritis galėtų būti laikomas pasienio zona, ne tik tie 50 kilometrų nuo Lenkijos ar Lietuvos sienos. Tai reiškia, kad visi Kaliningrado gyventojai galėtų pasinaudoti tokiu režimu“, – teigė G.Sudikas.

Kaliningrado gubernatorius Nikolajus Cukanovas BNS yra sakęs, kad Rusija norėtų, jog Lietuva būtų pasirengusi atverti daugiau savo teritorijos srities gyventojams. Jo teigimu, kaimyninio regiono gyventojus labiausiai domina Lietuvos miestai, kurie nepatenka į 30-50 kilometrų zoną. Tuo metu Lenkija, pasak Kaliningrado gubernatoriaus, yra linkusi pasienio zona paversti daugiau savo teritorijos nei numato europinės taisyklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius