-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonominės bėdos skatina ir tautinę nesantaiką

Ekonomikai traukiantis ir gyventojų nepasitenkinimui augant, Vengrija susiduria vis stiprėjančiu pasipiktinimu romais, kitaip vadinamais čigonais.
Gėles pardavinėjančių moterų įkyriai atakuojamus kauniečius pareigūnai ragina akylai saugoti savo turtą.
Romų tautybės moteris pardavinėja gėles. / „15 minučių“/Eriko Ovčarenko nuotr.
Temos: 2 Romai Vengrija

Iš pradžių vyriausybė atleido vienos policijos nuovados viršininką, kuris praėjusį mėnesį apkaltino romus dėl nusikalstamumo savo mieste, vėliau, dėl protestų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 1 tūkst. žmonių, pareigūnas vėl buvo sugrąžintas į šį postą, rašo portalas vz.lt.

Protestuojančiųjų prieš romus demonstracijos dar kartą pratrūko vakarinėje Vengrijos dalyje, žiniasklaidai apkaltinus vietos romus vieno sportininko nužudymu. Dar gruodžio mėnesį teismas uždraudė dvejus metus gyvavusią uniformuotų nacionalistų grupuotę, kurios tikslas, kaip ji pati teigia, kovoti su „romų nusikalstamumu“.

Socialinių, regioninių ir etninių konfliktų centro Budapešte direktorius Janosas Ladanyi teigia, kad, kaip ir kitose Europos valstybėse, Vengrijoje romai gyvena vargingiausiuose regionuose ir sudaro didžiausią bedarbių procentą šalyje. Pasak jo, šį regioną apėmus ekonomikos krizei, susidūrimų su jais tik daugės, nebent visa tai būtų sureguliuota atitinkamais įstatymais.

„Tai uždelsto veikimo bomba,“ sako J.Ladanyi. „Tikiuosi, kad nerimą keliantys pastarųjų kelių savaičių įvykiai privers daugelį gyventojų, o ypač politinį elitą pripažinti, kad toliau šiuo keliu nebegalime eiti. Nes jis veda į aklavietę, į dar vieną Balkanų krizę“, – teigė jis.

Vyriausybė mėgina sureguliuoti visuomenės nepasitenkinimą ir užtikrinti reikiamą tvarką. Vasario 8 dieną teisingumo ministras Tiboras Draskovicsas įsakė policijai padidinti patruliuojančių policijos pareigūnų skaičių, o ministrų kabinetas tą pačią dieną priėmė nutarimą papildomų lėšų skirti saugumo pajėgoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius