Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EKRE lyderis pažėrė seksizmo Estijos prezidentės K.Kaljulaid adresu

Naujasis Estijos vidaus reikalų ministras, kraštutinių dešiniųjų Estijos konservatyvios liaudies partijos (EKRE) lyderis Martas Helme pavadino šalies prezidentę Kersti Kaljulaid „emociškai susijaudinusia“ moterimi. Jam užkliuvo K.Kaljulaid sprendimas išeiti iš parlamento salės ministru prisiekiant EKRE nariui, kaltinamam smurtu prieš buvusią žmoną, rašo AP.
EKRE lyderis Martas Helme
EKRE lyderis Martas Helme / „Scanpix“/AP nuotr.

Tokią seksistinę frazę M.Helme ištarė per spaudos konferenciją, kurios metu jis taip pat apkaltino Estijos žiniasklaidą taikant dvigubus standartus pranešant apie kaltinimus smurtu dabar jau buvusiam ministrui Marti Kuusikui – EKRE nariui.

K.Kaljulaid – pirmoji Estijos prezidentė moteris, pirmadienį išėjo iš salės, kai atėjo laikas prisiekti M.Kuusikui.

Šis buvo prisaikdintas tarptautinės prekybos ministru, bet žiniasklaida jau buvo pranešusi apie jam mestus įtarimus dėl smurto prieš buvusią sutuoktinę, o prokurorai paskelbė pradėję baudžiamąjį tyrimą.

Postimees nuotr./Marti Kuusikas
Postimees nuotr./Marti Kuusikas

Kitą dieną M.Kuusikas atsistatydino, tiesa, prieš tai pareiškęs, kad tyrimas paremtas „šmeižtu“ ir baisia žiniasklaidos ataka“.

Kalba apie raganų medžioklę

M.Helme užsistojo partietį ir prabilo apie „antikonstitucinę raganų medžioklę“. Pasisakė jis ir apie K.Kaljulaid sprendimą palikti salę prisiekiant M.Kuusikui ir grįžti į savo vietą atėjus kito vyriausybės nario priesaikos eilei.

„Emociškai susijaudinusi moteris gali sau leisti taip elgtis. Tačiau Kersti Kaljulaid yra ne tiesiog moteris, o respublikos prezidentė“, – pareiškė M.Helme.

„Ji perskaito vieną straipsnį ir taip emociškai susijaudina kaip moteris, kad iškart priima sprendimą“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid pasipuošė džemperiu su užrašu „Žodis yra laisvas“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid pasipuošė džemperiu su užrašu „Žodis yra laisvas“

M.Helme pabrėžė, kad K.Kaljulaid negali susivaldyti, nes esą jei gali, tai tuomet yra šališka, o tai nesuderinama su prezidentės pareigomis. Dar EKRE atstovas paklausė, kokio elgesio krizės – konflikto ar gamtinės katastrofos – atveju galima laukti iš „tokio žmogaus“.

„Mes žinome paskalų nešiotojų pavardes. Visi žino, kas skleidžia gandus. Moteris kažką pasakė pirtyje – tai nėra teisiškai normalus argumentas“, – teigė M.Helme.

K.Kaljulaid, kuri Estijos prezidento pareigas eina nuo 2016 metų spalio, į M.Helme komentarus nereagavo.

Prezidentą vis dėlto užstojo EKRE koalicijos partnerės, Centro partijos lyderis ir premjeras Juris Ratas. Jis pabrėžė, kad K.Kaljulaid turėjo teisę elgtis „kaip nori“ per vyriausybės narių priesaikos ceremoniją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras ir Centro partijos lyderis Juri Ratas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Estijos premjeras ir Centro partijos lyderis Juri Ratas

Dar vienas Centro partijos narys, regioninių reikalų ministras Jaakas Aabas pripažino, kad premjerą ir EKRE koalicijos partnerius M.Helme pareiškimai privertė pasijausti nepatogiai.

„Jis ne tik sukritikavo prezidentę, bet ir leido suprasti, kad visos moterys yra emocionalios. Man tai tikrai nepatinka. Nenorėčiau, kad piliečiai būtų vertinami pagal lytį ar rasę“, – tvirtino J.Aabas.

Prieštaringai vertinami gestai

EKRE pastaruoju metu Estijoje kursto didžiules aistras. Radikalių dešiniųjų partija nori uždrausti abortus ir tos pačios lyties asmenų partnerystę, taip pat aršiai priešinasi pabėgėlių priėmimui.

Tiek M.Helme, tiek jo sūnus Martinas per pirmadienio ceremoniją įpylė dar daugiau žibalo į ugnį, kai prisiekdami rankų pirštais pademonstravo baltųjų nacionalistų pamėgtą kombinaciją, šiaip reiškiantį sutikimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Helme prisiekia ministru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Martinas Helme prisiekia ministru

Panašiai pirštus neseniai išraitė 50 žmonių Naujojoje Zelandijoje nušovęs baltųjų rasės pranašumo šalininkas Brandonas Tarrantas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos šaulys Brentonas Tarrantas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos šaulys Brentonas Tarrantas

Tokie gestai buvo pastebėti pasaulio žiniasklaidoje, o politikų provokaciją iškart pasmerkė buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.

Valdančiąją koaliciją Estijoje sudaro Centro partija, EKRE ir konservatyvi partija „Isamaa“ („Tėvynė“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius