-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekscentriškasis lietuvis Mockus kausis dėl Kolumbijos prezidento posto

Lietuvių kilmės Kolumbijos politikas Antanas Mockus gerokai pasikeitė nuo tų laikų, kai demonstravo savo apnuogintą užpakalį neklusniems studentams, būdamas universiteto rektoriumi, o vėliau vilkėjo ryškiaspalvį aptemptą „Superpiliečio“ kostiumą, kai buvo sostinės Bogotos meras.
Antanas Mockus, Bogotos meras
Antanas Mockus, Bogotos meras / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Bogota Kolumbija

Šiuo metu jis ruošiasi susigrumti dėl Kolumbijos prezidento posto su buvusiu gynybos ministru Juanu Manueliu Santosu gegužės 30 dieną vyksiančiuose rinkimuose, nors A.Mockaus kritikai ir šalininkai vieningai sutaria, kad jo ideologiją nėra lengva perprasti.

Kaip rodo neseniai paskelbti apklausos rezultatai, 58 metų nepriklausomas kandidatas pagal populiarumą liko antras, aplenkęs Noemi Sanin Posada. Tuo tarpu J.M.Santosas, glaudžiai susijęs su visuomenės teigiamai vertinama saugumo įtvirtinimo politika, tebelaikomas pagrindiniu kandidatu.

J.M.Santosas gali tapti Vašingtono remiamo prezidento Alvaro Uribe, kuriam pagal konstituciją neleista siekti trečios kadencijos, tiesioginiu įpėdiniu.

Penktadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad A.Mockus įtvirtino savo pozicijas, įgijęs 20 proc. rinkėjų pasitikėjimą, nors vis dar atsilieka nuo J.M.Santoso, kurį palaiko 30 proc. rinkėjų. Palyginus su prieš mėnesį surengtos apklausos rezultatais, lietuvio populiarumas padidėjo 11 procentinių punktų.

Pripažįstama, jog dėl dvi kadencijas Bogotos administracijai vadovavusio A.Mockaus pastangų sostinėje smarkiai sumažėjo žmogžudysčių. Jis taip pat ragino turtinti šio miesto kultūrinį gyvenimą ir išgalvojo į komiksų herojų panašų personažą „Superpilietį“ (Supercitizen). Sostinės meras mielai pozuodavo fotografams, vilkėdamas glaudžiai aptemptą šio personažo kostiumą su raide „C“ ant krūtinės.

A.Mockų remia daugelis verslininkų dėl jo liberalios verslo politikos. Lietuvių imigrantų atžala taip pat giriamas dėl įžvalgių politinių samprotavimų ir pasisakymų už skaidrumą neseniai Kartachenos mieste vykusiame Pasaulio ekonomikos forume.

„Mes negriausime to, ką sukūrė Uribe vyriausybė“, – sakė A.Mockus, žadėdamas kovoti ne vien kairuoliais maištininkais, veikiančiais Kolumbijoje nuo praeito amžiaus 7–o dešimtmečio, bet ir su nusikalstamomis grupuotėmis, giliai įleidusiomis šaknis šalyje, kurioje pagamina daugiausiai pasaulyje kokaino.

Tačiau tik nedaugelis rinkėjų už Bogotos ribų supranta šį akiniuotą ir barzdotą kandidatą arba žino, kokia sėkminga buvo jo politika per abi sostinės mero kadencijas.

Šio buvusio matematiko ir filosofo įmantrios kalbos daugelį klausytojų priverčia gūžčioti pečiais, o kritikai tvirtina, kad jo priešrinkiminei programai stinga detalumo.

Tikėtina, kad kitą mėnesį nė vienam iš kandidatų nepavyks surinkti daugiau nei pusės rinkėjų balsų, todėl birželį veikiausiai vyks antras rinkimų turas, per kurį J.M.Santosas sieks sutelkti A.Uribe šalininkus ir jų partijas.Lietuvis, kuris susituokė cirko palapinėje sėdėdamas ant dramblio, sakė, kad jo ekscentriški poelgiai – jau praeitis.

Kad įveiktų savo pagrindinį priešininką, A.Mockui reikia užsitikrinti palaikymą Karibų pajūrio regione ir kaimiškose vietovėse. Tuo tarpu J.M.Santoso atkaklios pastangos įveikti marksistus sukilėlius atrodo patrauklios daugeliui rinkėjų šalyje, kuri kurioje apstu pagrobimų aukų, dažnai sprogdinamos bombos ir vyksta kitokie smurto išpuoliai.

A.Mockus, neseniai paskelbė savo rinkimų kampanijos padėjėju pasirinkęs Sergio Fajardo, gerbiamą žmogų, buvusį Medelino merą, anksčiau kandidatavusį į prezidentus. Kandidatas taip pat pripažino, kad jam nustatyta ankstyvoji parkinsonizmo stadija, tačiau sakė, jog ši liga netrukdys jo prezidentavimui.

Lietuvis, kuris susituokė cirko palapinėje sėdėdamas ant dramblio, sakė, kad jo ekscentriški poelgiai – jau praeitis. Tačiau daugeliui bus sunku pamiršti, kad būdamas Bogotos nacionalinio universiteto rektoriumi jis nusimovė kelnes ir parodė užpakalį triukšmingų studentų pilnoje auditorijoje, kad patrauktų jų dėmesį. Be abejo, apstulbę studentai tąsyk nuščiuvo ir įsiklausė į paskaitą.

Tačiau dabar jo laukia dar sunkesnis iššūkis: pateikti savo rinkiminę programą taip, kad eilinis kolumbietis ją suvoktų ir jai pritartų.

„Jam pavyko pateikti save kaip antipolitišką politiką – nei „uribininką“, nei „antiuribininką“, – sakė opozicijos apžvalgininkas Ramiro Bejarano . – Tačiau žmonėms jo programa vis dar nėra labai aiški.“ 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius