-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekskandidatų į Baltarusijos prezidentus tarp protestuotojų, kuriems suteikta malonė, nėra

Teisių gynimo centras „Vesna“ nurodė šešių iš devynių nuteistųjų „gruodžio 19-osios byloje“, kuriems suteikė malonę Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, pavardes.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisių gynėjų duomenimis, tarp tų, kurie gali būti paleisti yra Bobruisko kolonijoje atliekantys bausmę Dmitrijus Drozdas, Artiomas Gribkovas, Sergejus Kazakovas ir Andrejus Protasenia.

„Galbūt, tarp tų, kuriems suteikta malonė, taip pat bus Vladimiras Lobanas ir Aleksandras Klaskovskis“, – praneša teisių gynėjai.

Už dalyvavimą masinėse riaušėse Minske gruodžio 19 dieną D.Drozdas, A.Protasenia ir S.Kazakovas buvo nuteisti trejus metus kalėti. A.Gribkovas gavo ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, be to, jam dar buvo paskirtas priverstinis gydymas nuo alkoholizmo.

Buvęs milicininkas Aleksandras Klaskovskis gavo penkerius metus kalėti sustiprinto režimo kolonijoje, o V.Lobanas – trejus metus laisvės atėmimo.

„Gruodžio 19-osios byloje“ Baltarusijos teismai nuteisė 41 žmogų. Tarp jų – buvusius kandidatus į prezidentus Nikolajų Statkevičių, Dmitrijų Usą, Andrejų Sanikovą, kurie nuteisti atitinkamai šešerių, pusšeštų ir penkerių metų laisvės atėmimu. Buvęs kandidatas į prezidentus Vladimiras Nekliajevas nuteistas dvejų metų laisvės atėmimu lygtinai, o buvęs kandidatas Vitalijus Rymaševskis – taip pat dvejų metų laisvės atėmimu lygtinai.

Keliasdešimt tūkstančių žmonių išėjo į Minsko gatves prezidento rinkimų dieną po to, kai Baltarusijos opozicija paragino protestuoti prieš rezultatų klastojimą A.Lukašenkos naudai.

Protesto akciją išvaikė teisėsaugos institucijos. Per išvaikymą ir po jo buvo areštuoti daugiau kaip 600 demonstrantų, keliasdešimt jų, kaip pranešė teisių gynėjai ir nepriklausomos žiniasklaidos priemonės, buvo sumušti.

Po gruodžio 19 dienos JAV ir ES ėmėsi sankcijų Baltarusijos valdžiai ir nepripažino rinkimų sąžiningais.

Pastaraisiais mėnesiais Baltarusija išgyvena nacionalinės valiutos devalvavimo ir kainų šuolio padarinius.

Ekonomikos krizė suaktyvino protesto nuotaikas šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius