Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai apie P.Porošenkos bylą: invazija grasinanti Rusija gali pasinaudoti šia situacija

Vos sugrįžęs į gimtinę pirmadienį buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka turėjo iš karto prisistatyti teisme, kur nagrinėjami jam pateikti kaltinimai valstybės išdavyste. Šis procesas vyksta kaip tik tuo metu, kai baiminamasi didelės Rusijos invazijos į Ukrainą. Nuogąstaujama, kad Rusija gali pasinaudoti P.Porošenkos byla kaip pretekstu imtis prieš Ukrainą karinių veiksmų. 2014 m. Maskva ryžosi Krymo aneksijai ir dalies Donbaso okupacijai būtent tuo metu, kai Kijevo politinė padėtis buvo visiškai destabilizuota.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo gruodžio mėnesio Varšuvoje buvęs P.Porošenka prieš vykdamas į tėvynę tikino nematąs priežasčių, kodėl Ukrainoje jis turėtų būti sulaikytas.

Prieš jį pradėtą bylą politikas vadina politine ir žeria kaltinimus dabartiniam šalies lyderiui Volodymyrui Zelenskiui, kad kaltinimai valstybės išdavyste yra tik pastarojo būdas susidoroti su savo politiniu priešininku.

Kalbėdamas Kijevo teisme pirmadienį P.Porošenka pateiktus jam kaltinimus vadino „kvailyste“. Jis tvirtino, kad dalis vadinamųjų jo kaltės įrodymų surinkta iš žiniasklaidos, taip pat yra prorusiškų leidinių.

Tuo metu ukrainiečių pareigūnai teigia, kad tiria dešimtis įtariamų nusikaltimų, su kuriais gali būti susijęs P.Porošenka.

Prokurorai įtaria P.Porošenką Rusijos remiamų separatistų finansavimu Rytų Ukrainoje 2014–2015 metais, perkant anglis iš Donbaso už maždaug 1,5 mlrd. grivinų (47 mln. eurų).

Jei bus pripažintas kaltu valstybės išdavystės byloje, jam gresia iki 15 metų kalėjimo.

Ukrainos prokurorai pirmadienį pareiškė, kad P.Porošenkai turėtų būti skirtas areštas. Per posėdį dėl kardomosios priemonės parinkimo prokuratūros atstovas nurodė, kad P.Porošenka – vienas turtingiausių Ukrainos žmonių, kurio turtas vertinamas 1,6 mlrd. JAV dolerių, – galėtų būti paleistas, jeigu sumokėtų 1 mlrd. grivinų (31 mln. eurų) dydžio užstatą, su sąlyga, kad sutiks dėvėti elektroninę apykoję.

P.Porošenkos byla nagrinėjama kaip tik tuo metu, kai Ukraina ir Vakarų šalis baiminasi, kad Rusija gali pradėti didelio masto karinę invaziją į kaimyninę šalį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

15min kalbinti ekspertai tikino, kad vidinės politinės įtampos Ukrainoje kelia didelį nerimą Vakarų šalyse. Jos gali mesti šešėlį ir ant Ukrainos teisėsaugos sistemos, kuri ir taip yra kritikuojama bei reikalaujama jos reformų.

Be to, baiminamasi, kad politinės sistemos destabilizacija Ukrainoje gali paskatinti Rusiją imtis agresyvių veiksmų prieš ją. Pirmadienį Kijevo centras jau buvo paralyžiuotas dėl P.Porošenkos šalininkų protesto akcijos. 2014 m. Maskva ryžosi Krymo aneksijai ir dalies Donbaso okupacijai būtent tuo metu, kai Kijevo politinė padėtis buvo visiškai destabilizuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius