Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: diplomatų išsiuntimas dėl S.Skripalio bylos yra pirmas „silpnas“ Londono žingsnis

Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May sprendimas išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus ir įšaldyti aukšto lygio kontaktus su Rusija yra „švelnus“ atsakas, veikiausiai nesukelsiantis nerimo Maskvai, tačiau leidžiantis imtis tolesnių atsakomųjų priemonių, sako analitikai.
Theresa May Bendruomenių rūmuose
Theresa May Bendruomenių rūmuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May apie šias priemones paskelbė trečiadienį, jos vyriausybei nusprendus, kad Rusija „kaltintina“ dėl Britanijoje praėjusią savaitę įvykdyto buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripaliaus ir jo dukters Julijos apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Kovo 4 dieną jie buvo rasti be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Jonathanas Eyalas iš Londone įsikūrusio Karališkojo jungtinio gynybos ir saugumo tyrimų instituto (RUSI) sakė, kad reakcija, „panašu, yra gerokai mažesnė nei tikėtasi iš pradžių“.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad šis atsakas turėtų būti traktuojamas kaip „pirmasis žingsnis“ duodant atkirtį Maskvai, turint galvoje, kad Th.May neišsiuntė iš šalies Rusijos ambasadoriaus, taip pat neinicijavo visiško santykių nutraukimo.

„Taigi, daugeliu atžvilgiu ministrė pirmininkė dar neišnaudojo visų galimybių, jei kiltų nauja konfrontacija“, – pažymėjo jis.

J.Eyalas pridūrė, kad palyginti švelnus Londono atsakas rodo, kad Th.May nori „tam tikro bendradarbiavimo su rusais ateityje“.

„Silpnas atsakas“

Th.May sakė, jog nenori visiškai nutraukti santykių su Maskva, todėl buvo nuspręsta išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus, kurie, manoma, yra žvalgybos pareigūnai. Jiems nurodyta per savaitę palikti Jungtinę Karalystę.

Premjerė pažadėjo, jog bus imtasi priemonių prieš rusus, įtariamus prisidėjus prie „priešiškos valstybės veiklos“. Bus įšaldytas Britanijoje esantis jų turtas, o tie, kurių šiuo metu nėra šalyje, bus sulaikyti atvykę pasienyje.

Be to, nė vienas Britanijos karališkosios šeimos narys ar ministras nedalyvaus vėliau šiais metais Rusijoje vyksiančiame Pasaulio futbolo čempionate.

Karališkojo Londono koledžo Rusijos instituto vadovas Samas Greene'as pažymėjo, kad diplomatų išsiuntimas yra „išmatuojamas“ atsakas, į kurį Maskva tikriausiai reaguos analogišku žingsniu.

„Diplomatų skaičius didelis, tačiau šiuo atveju svarbu ne kiekis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Kol kas dar nematėme nieko, kas, mano nuomone, galėtų paskatinti pokyčius Kremliaus politikoje“, – pabrėžė S.Greene'as.

Pasak jo, Th.May paskelbtos priemonės suteiks daugiau laiko Britanijai atlikti nuodugnų tyrimą, o Maskvai, kuri prieš sekmadienį vyksiančius prezidento rinkimus yra sutelkusi visą dėmesį į vidaus politiką, laiko parengti atitinkamą atsaką.

Tačiau S.Greene'as įspėjo: „Jei tikimasi iš Maskvos sulaukti kažkokių nuolaidų ar bendradarbiavimo, iki prezidento rinkimų to nebus“.

„Manau, kad ir po rinkimų tai nenutiks“, – pridūrė jis.

Mathieu Boulegue'as iš Londone įsikūrusio strateginių studijų centro „Chatham House“ pritarė nuomonei, kad Londono atsakas yra „silpnas“.

„Esama ryškaus neatitikimo tarp pareiškimo, kad Rusija yra valstybė agresorė, ir atsako, kuris yra itin silpnas“, – sakė jis AFP.

M.Boulegue'as pridūrė, kad ryžtingesniu atsaku Maskvai galėjo būti Anglijos futbolo rinktinės pasitraukimas iš vasarą Rusijoje vyksiančio Pasaulio futbolo čempionato arba ekonominės sankcijos rusų oligarchams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius