Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: jei Rusijos lėktuve iš tiesų sprogo teroristų bomba, tarptautinė padėtis smarkiai keisis

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ir kai kurie Jungtinių Valstijų pareigūnai, remdamiesi žvalgybine informacija, teigia, kad Rusijos lėktuvo sprogimas buvo teroro aktas, esą lėktuve susprogdinta bomba.
Nelaimės vietoje apsilankė aukšti Egipto politikai ir pareigūnai.
Rusijos lėktuvo katastrofos vietoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusija tai vadina spekuliacijomis. Kaip ši istorija keis tarptautinę padėtį, ko imsis Vladimiras Putinas? Apie tai – pokalbis su Rytų Europos studijų centro vadovu Laurynu Kasčiūnu, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentu Kęstučiu Girniumi ir Europos politikos analizės centro Vašingtone analitiku Mariumi Laurinavičiumi. 

– Didžiosios Britanijos premjeras teigia: „Labiausiai tikėtina, kad tai buvo teroristo bomba“. Britanija jau veikia – piliečiai atšaukiami iš atostogų, nauji skrydžiai į Egiptą atšaukti. Pone Kasčiūnai, jei pasitvirtintų, kad tai terorizmo aktas, kaip tai keistų tarptautinę padėtį?

Pirmiausiai V.Putinui teks atsakyti savo visuomenei, ką Rusija daro Sirijoje, kad jos piliečiai jau tapo teroristų taikiniais.

– Pirmiausiai V.Putinui teks atsakyti savo visuomenei, ką Rusija daro Sirijoje, kad jos piliečiai jau tapo teroristų taikiniais. Tačiau manau, kad keliais viešųjų ryšių sakiniais tai bus užglaistyta ir parodyta, kad tai dar labiau legitimuoja Rusijos kovą prieš tarptautinį terorizmą, jos buvimą Sirijoje. Manyčiau, galima rasti tam tikrų paralelių ir su Rugsėjo 11-osios terorizmo aktu, kai Rusija galės kalbėti apie vienijimąsi prieš tarptautinį terorizmą, ragins pamiršti nesutarimus, sankcijas ir formuoti globalią koaliciją ne tik dėl Sirijos ateities, bet prieš tarptautinį terorizmą apskritai. Toks bandymas jau buvo 2001 metais. 

– Jei Rusijai yra patogu taip elgtis, kodėl Kremlius tyli? 

– Manau, yra svarstomi įvairūs scenarijai, aiškinamasi, ar įmanoma sudaryti koaliciją. Rusija sieks sudaryti ne tik koaliciją, bet ir būti tarptautiniu arbitru. Dėl to V.Putinas 2001 metais ir ėjo į koaliciją su George'u Bushu, norėjo dalintis pasaulį įtakos zonomis, bet JAV prezidentas to neleido.

– Pone Girniau, nepanašu, kad Britanijos premjeras blefuotų ar norėtų sukelti naujų spekuliacijų lėktuvo katastrofos istorijoje. Jūsų manymu, kaip tai keičia tarptautinę padėtį? 

– Manau, labai keičia. Jei terorizmo aktas lėktuve yra tiesa, „Islamo valstybė“ (IS) bus laimėjusi labai didelę pergalę. Ji jau nukariavo didelę dalį Sirijos, Irako, turi savo padalinius Afganistane, atsirado IS padalinys ir Egipte, kuris prisiėmė atsakomybę už Rusijos lėktuvo susprogdinimą. Po šio įvykio kyla didelis pavojus, kad į Islamo valstybę įsilies dar daugiau fanatikų. Taigi tarptautinė padėtis tapo pavojingesnė, tai gali kelti rūpesčių ir Jungtinėms Valstijoms. Iki šiol „Islamo valstybė“ didžiausią dėmesį skyrė Kalifato kūrimui, o dabar ji rodo, kad turi pajėgumų pulti toliau ir plačiau. Manau, Amerika turės šiek tiek keisti politiką, nes grėsmė tampa vis labiau tarptautinė.

Po šio įvykio kyla didelis pavojus, kad į Islamo valstybę įsilies dar daugiau fanatikų. Taigi tarptautinė padėtis tapo pavojingesnė, tai gali kelti rūpesčių ir Jungtinėms Valstijoms.

– Pone Laurinavičiau, jei prielaidos dėl terorizmo akto pasitvirtins, kaip tai pakeis padėtį Sirijoje? 

– Jungtinių Valstijų pareigūnai teigia, kad prielaidas dėl terorizmo akto lėktuve jie daro remdamiesi tik perimtais telefono pokalbiais, jokių kitų įrodymų nėra. Tačiau jeigu tai ir pasitvirtins, padėties Sirijoje šis faktas nelabai gali keisti, nes galimą teroro aktą įvykdė Egipto teroristai. Ar jie susiję su „Islamo valstybe“, labai neaišku. Egipto teroristai, 1997 metais prie Luksoro sušaudę apie 60 žmonių, savo veiksmus iš esmės buvo nukreipę prieš turizmą. Kalbant apie dabartines grupuotes, iš dalies susijusias su IS, jos Egiptą šiemet atakuoja jau ne pirmą kartą. Tie patys teroristai, kurie skelbiasi susprogdinę Rusijos lėktuvą, šiemet yra apšaudę karinį laivą, jų veiksmai nukreipti prieš Egipto valstybę ir turizmo pramonę. Manyčiau, įvykius Egipte ir Sirijoje reikia atskirti. Jei informacija dėl terorizmo akto yra tikra, tai neabejotinai bus didelė IS pergalė, laurus bandytų prisiimti IS Sirijoje ir Irake, tačiau aš abejoju, ar tai dramatiškai keis tarptautinę padėtį ir Jungtinių Valstijų požiūrį. Būdamas Vašingtone matau, kad žinia apie galimą terorizmo aktą yra anaiptol ne pirmaeilis dalykas. Amerikoje  dabar rūpinamasi rinkimų kampanija.

– Pone Girniau, ar po šio įvykio gali keistis Rusijos veiksmai?

– Nemanau. Rusija Sirijoje dar bus, o po šio įvykio galbūt sustiprins puolimą. Ji mėgins suartėti su Amerika nors ir neturi tam didelių iliuzijų. Vakarai yra nusigręžę nuo Rusijos ir aš nemanau, kad po vieno įvykio jie vėl ims bičiuliautis su Putinu.

– „Islamo valstybė“ jau yra vadinama tarptautine teroristine organizacija. Ar tai legitimuoja amerikiečių, Rusijos ir apskritai pasaulio visuomenės akyse dar platesnio masto karinę kampaniją Sirijoje ir Irake? 

L.Kasčiūnas: Manau, kad Rusija dar labiau legitimuos savo veiksmus Sirijoje, atsiras galimybė kalbėtis apie kažkokių susitarimų paketą, jame gali atsirasti naujų dalykų ir dėl Rusijos izoliacijos, dėl jai taikomų sankcijų. Šis klausimas gali pasiekti Jungtines Tautas, Saugumo Tarybą. Neatmetu, kad Rusija gali rasti tam tikrų sąlyčio taškų su  Jungtinėmis Valstijomis. Panašiai buvo ir po Rugsėjo 11-osios. Rusija bandė ieškoti sąlyčio taškų ir jų buvo.

Dėl ekonominių dalykų, kovos su tarptautiniu terorizmu, Rusijos izoliacija ilgainiui silpnės. Norėtųsi, kad Vakarų nusistatymas būtų griežtas, tačiau, deja, taip gali ir nebūti.

K.Girnius: Palyginimas su Rugsėjo 11-ąja čia nelabai tinka, nes tuo metu V.Putinas dar nebuvo toks, koks yra dabar, tarptautinė situacija taip pat buvo kitokia. Manau, jog patys rusai supranta, kad Vakarų požiūris į Rusiją yra tvirtas ir artimiausiu metu nesikeis. Nors Rytų Ukrainoje jau keli mėnesiai ramu, NATO generalinis sekretorius kalba apie Rusijos grėsmę ir griežtų priemonių taikymą, sankcijų tęsimą. Kad ir ką Rusija darytų, partnerių greitai neatsiras.

L.Kačiūnas:  Tačiau Vokietijos vicekancleris Sigmaras Gabrielis važiuoja į Maskvą, tariasi dėl energetikos, pasirašo memorandumą dėl Šiaurės Europos dujotekio. Negalima sakyti, kad Vakarų nusistatymas prieš Rusiją yra nepajudinamas. Dėl ekonominių dalykų, kovos su tarptautiniu terorizmu, Rusijos izoliacija ilgainiui silpnės. Norėtųsi, kad Vakarų nusistatymas būtų griežtas, tačiau, deja, taip gali ir nebūti. 

– Pone Laurinavičiau, ar prasidės sausumos kariniai veiksmai Sirijoje, Irake po to, kai „Islamo valstybė“ oficialiai paskelbta teroristine organizacija ir jei paaiškės, kad ji suorganizavo teroristinį aktą lėktuve?

– Manau, sausumos karinių veiksmų galimybė labai nedidelė. Pritariu ponui L.Kasčiūnui, kad Europos, išskyrus Didžiąją Britaniją, noras bendradarbiauti su Rusija yra akivaizdus, tačiau nemanau, kad lėktuvo katastrofos istorija kaip nors pakeistų situaciją. Tai, kad Rusija naudoja terorizmo ir koalicijos prieš terorizmo kortą, nėra naujas dalykas ir jis nesuveikė. Kodėl turėtų suveikti dabar, nežinau ir nemanau, kad tai kaip nors pakeis tarptautinę situaciją. Jeigu ir pasitvirtins, kad lėktuve buvo įvykdytas teroro aktas, tai nebus susiję su įvykiais Sirijoje.

L.Kasčiūnas: Kai Rusijos remiami separatistai numušė Malaizijos lėktuvą, daug kas irgi kalbėjo, kad tarptautinės padėties tai nepakeis, tačiau įvyko didelis lūžis ir atsirado paskata įvesti sankcijas, galiojančias iki šiol. Neabejoju, kad ir dabar, jei paaiškės tiesa apie teroro aktą, bus dar vienas lūžis. V.Putinas nebus suprastas nei savo šalies viduje, nei išorėje, jei nesiims veiksmų. Reikia laukti naujų kombinacijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius