-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai paaiškina, kodėl V.Putinas paskelbė karo padėtį ir ką tai pakeis

Rusijos prezidentas trečiadienį paskelbė karo padėtį Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios srityse. Kodėl Vladimiras Putinas priėmė tokį sprendimą? Kaip jis gali keisti karo eigą? Ar išauga branduolinio ar cheminio ginklo panaudojimo tikimybė? Ar sustiprės trėmimai? 15min tai pakomentavo Vilniuje viešintis ilgametis JAV diplomatas Kurtas Volkeris ir karybos ekspertas Egidijus Papečkys.
Kurtas Volkeris ir Egidijus Papečkys
Kurtas Volkeris ir Egidijus Papečkys / „Reuters“/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr.

Kremlius paskelbė įsaką, kad keturiuose minėtuose Ukrainos regionuose anksti ketvirtadienį įvedama karo padėtis, suteikiant papildomus įgaliojimus visų regionų vadovams.

Šiuo įsaku numatoma sustiprinti civilių gyventojų kontrolę okupuotose teritorijose, deportuoti piliečius į Rusijos regionus, apriboti išvykimą iš okupuotų regionų, įvesti transporto tikrinimą, žiniasklaidos darbą panaudoti „gynybos reikmėms“.

Ukrainos žemėlapis
Ukrainos žemėlapis

Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai ir buvęs JAV ambasadorius NATO Kurtas Volkeris interviu 15min teigė, kad karo padėties paskelbimas didelio esminio skirtumo nepadarys.

„Praktiškai karo padėtis šiose provincijose buvo ir iki šiol. Rusija jas užėmė panaudodama karinę jėgą, paskirti Putino kontroliuojami gubernatoriai, kariškiai diktuoja situaciją, vykdoma prievartinė mobilizacija“, – kalbėjo K.Volkeris.

Pasak diplomato, V.Putinas galbūt nori sukurti kokio nors teisinio pagrindimo regimybę, bet esminio skirtumo įsakas neturės.

K.Volkerio nuomone, karo padėties paskelbimas taip pat nepaveiks V.Putino sprendimo dėl galimo branduolinio ginklo panaudojimo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kurtas Volkeris
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kurtas Volkeris

„Rusijos karinėje doktrinoje teigiama, kad branduolinis ginklas gali būti panaudotas, jei ginamos Rusijos teritorijos ir kitos priemonės neveikia.

Tačiau realybė yra tokia, kad branduolinio ginklo panaudojimas būtų savidestruktyvus, jis sukeltų didelį konvencinį atsaką prieš Rusijos pajėgas, sunaikintų pačias branduolinį ginklą naudojančias pajėgas, o teritorija, kurioje jis naudojamas, taptų nebegyvenama.

Jis nepasiektų jokių tikslų ir kainuotų labai brangiai. Manau, kad jis tai supranta ir būtų labai atsargus spręsdamas panaudoti branduolinį ginklą“, – 15min sakė K.Volkeris.

Ar tęsis karo nusikaltimai?

Karo ekspertas Egidijus Papečkys mano, kad karo padėties paskelbimas aneksuotuose Ukrainos regionuose Rusijai pirmiausia nukreiptas į vidaus rinką – V.Putinas nori parodyti, kad „kažką daro“ atimtose žemėse.

„Tai žinutė, kad pralaimėjimų fone Kremlius kažko imasi. Jis privalo duoti kažką propagandai, o tai rodo susirūpinimą“, – mano E.Papečkys.

Jis paaiškina, kad karo padėties paskelbimas leidžia iš teritorijų, kuriose ji paskelbta, iškeldinti žmones.

„Ne kartą šiame kare matėme, kad Ukrainos piliečiai yra vežami į Rusiją ir iš ten jų nežadama grąžinti, ypač vaikų. Nors tai yra karo nusikaltimas. Tačiau dabar Rusija apsimeta, kad tai jos teritorija, todėl gali juos išvežti. Kas svarbu, pastarosiomis dienomis pasklido daug įrašų, kuriuose iš Chersono išvežti žmonės neva pasakoja, kad dabar jiems yra daug geriau, jie gerai maitinami. Bandoma sudaryti įspūdį, kad karo fone šie žmonės patenka it į kokią sanatoriją“, – paaiškino karo ekspertas.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Jis taip pat primena, kad Rusijai trūksta transporto aprūpinti naujų mobilizuotų dalinių veiklai, dabar toks transportas bus atimamas tiek iš privačių, tiek iš juridinių asmenų. Be to, net ir tose teritorijose, kur nėra paskelbta karo padėtis, V.Putino naujasis nurodymas leidžia uždrausti rinkti, publikuoti bet kokią informaciją.

„Bus galima užrišti burną net tiems šovinistines aspiracijas palaikantiems žmonėms, kurie kritikuoja valdžią. Bus mažiau informacijos apie karo pralaimėjimus“, – paaiškino E.Papečkys.

Kalbant apie galimybę Rusijai panaudoti branduolinį ginklą, pasak eksperto, artimiausiu metu ji to neplanuoja padaryti ir naujasis V.Putino sprendimas dėl karo padėties tokios galimybės nesustiprina. Tačiau kelia kitų grėsmių.

„Įsakyme panaudotas argumentas karo padėties paskelbimui „dėl galimų teroristinių išpuolių iš Ukrainos pusės“. Nors pačiame įstatyme dėl karo padėties tokio punkto nėra. Todėl gal būti, kad tose aneksuotose teritorijose planuojama panaudoti cheminį ginklą ir apkaltinti ukrainiečius. Taip pat Rusija gali mėginti užtvindyti teritoriją ir suversti kaltę ukrainiečiams“, – paaiškino karo ekspertas.

Pasak jo, V.Putino sprendimas paskelbti karo padėtį keturiose aneksuotose Ukrainos teritorijose nesustabdys ukrainiečių kontrpuolimo Chersone, bet galbūt turės įtakos kovoms kitose trijose okupuotuose žemėse.

V.Putinas apie įvedamą karo padėtį pranešė Ukrainos pajėgoms pasistūmėjus vykdant kontrpuolimą Maskvos prieš kelis mėnesius užimtose teritorijose.

Rusijos parlamento aukštieji rūmai turėtų greitai patvirtinti V.Putino sprendimą.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad V.Putino įsakyme nenumatyta uždaryti Rusijos sienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius