Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekspertai: recesijos dugnas beveik pasiektas, prognozės geresnės

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) trečiadienį paskelbtose prognozėse skelbia, kad recesija jau beveik pasiekė dugną, ir prognozuoja, jog jos narių ekonomika šiemet smuks mažiau, nei buvo manoma anksčiau.
Ekspertai teigia, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas bus ilgas.
Ekspertai teigia, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas bus ilgas. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Recesija

30 turtingųjų valstybių vienijanti organizacija paskelbė, kad jai priklausančių šalių ekonomikos smuks 4,1 proc., praneša naujienų agentūra „Reuters“. Dar kovą buvo prognozuojamas 4,3 proc. smukimas. Pagerėjo ir ateinančių metų prognozės – manoma, kad kitų metų ekonomikos augimas sieks 0,7 proc., kai anksčiau buvo prognozuojamas 0,1 proc. smukimas.

Pagerintos prognozės JAV – manoma, kad šios šalies ekonomikos smukimas sieks 2,8 proc., o ne 4 proc., o kitais metais augimas turėtų siekti 0,9 proc., kai anksčiau augimo šiais šaliai nebuvo prognozuojama.

Didesnis augimas prognozuojamas Kinijai, Japonijai, tuo tarpu prognozės Rusijai pablogėjo.

Euro zonos BVP šiais metais sumažės 4,8 proc., tuo tarpu kovo mėnesį prognozuotas 4,1 proc. kritimas.  Analitikai pabrėžia, kad euro zonoje aiškių ekonomikos atsigavimo ženklų nematyti.

Nors EBPO ekspertai teigia, kad prasčiausio scenarijaus, panašu, pavyko išvengti, aiškaus ekonomikos atsigavimo dar teks palaukti. „Blogos naujienos yra tai, kad mes vis dar artėjame prie dugno ir atsigavimas bus labai lėtas, greičiausiai trapus“, – „Reuters“ teigė organizacijos ekspertas Jorgenas Elmeskovas.

Prognozuojama, kad pasaulinė prekyba šių metų pabaigoje stabilizuosis ir pamažu pradės augti. Tačiau ekspertams nerimą kelia padėtis euro zonoje, kur augantis nedarbas verčia žmones leisti mažiau pinigų, tad ekonomikos atsigavimas gali užtrukti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius