-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai suglumę, kodėl sudužo bin Ladenų lėktuvas

Penktadienį Blekbušo oro uoste Hampšyre, Didžiojoje Britanijoje, sudužo privatus 10 mln. eurų vertės reaktyvinis lėktuvas. Žuvo 4 žmonės: lakūnas jordanietis, Osamos bin Ladeno pamotė, sesuo ir jos vyras. Ekspertai, kalbėdami apie nelaimę, skėsčioja rankomis – oro sąlygos buvo bene idealios, lėktuvas ir oro uostas aprūpinti naujausia technika, o lakūnas Mazenas Al Doaja – itin patyręs.
Kadras iš filmuotos medžiagos
Kadras iš filmuotos medžiagos

„Tai nesuprantama“, – „Sky News“ sakė lakūnas Simonas Mooresas, dažnai skraidantis į Blekbušo oro uostą. Jis aiškino, kad bin Ladenų lėktuve „Phenom 300“, kuris nukrito automobilių aukciono aikštelėje, yra įdiegtos visos moderniausios saugumo funkcijos, kokias tik galima įsivaizduoti. 

„Nerandu paaiškinimo, kodėl toks pažangus ir taip lengvai pilotuojamas lėktuvas nukrito į aikštelę“, – sakė jis.

Ne tik lėktuvas, bet ir oro uostas yra aprūpintas šiuolaikinėmis technologijomis. Blekbuše įdiegta „Papis“ sistema, kuri įspėja lakūną, ar jis skrenda tinkamame aukštyje. Jeigu orlaivis skrenda per aukštai, lemputės ims žybsėti, jeigu per žemai – užsidega raudonai. 

Lakūno teigimu, tokiam lėktuvui nusileisti reikia maždaug 750-800 metrų ilgio tako. Tačiau Belkbušo takas yra 1,3 km ilgio, tad nebuvo jokios priežasties lėktuvui nesugebėti nusileisti. 

Mazenas Al Doaja
Mazenas Al Doaja

„Kodėl, jeigu lakūnas manė, kad lėktuvo kampas buvo blogas (o taip ir buvo), jis tiesiog vėl nepakilo, neapsuko rato ir nepamėgino nusileisti vėl“, – retoriškai klausė S.Mooresas.

Atsakyti į klausimus nepadeda ir skrydžio informacija, kurią užfiksavo „AvGen Limited“, rašo „MailOnline“.

Kai lėktuvas artėjo prie nusileidimo tako, jis skrido 380 metrų aukštyje, tačiau kai sukosi prieš nusileidimą, jis pakilo iki 530 metrų aukščio – tuo metu orlaivis jau turi žemėti, o ne kilti.

VIDEO: Anglijoje sudužo lėktuvas, žuvo Osamos bin Ladeno giminaičiai

Pilotas Mazenas Al Doaja tuomet nukreipė orlaivį tako link ir staigiai leidosi. 

Aviacijos ekspertai suglumę, kodėl patyręs lakūnas taip elgėsi, nors lėktuvas nebuvo tinkamoje pozicijoje leistis. 

Aviacijos ekspertai suglumę, kodėl patyręs lakūnas taip elgėsi, nors lėktuvas nebuvo tinkamoje pozicijoje leistis. 

Skrydžio stebėjimo sistema užfiksuoti duomenys rodo, kad lėktuvas skrido neįprastai, kai rengėsi nusileidimui. Kai lėktuvas kirto nusileidimo tako pradžią, jis buvo 23 metrų aukštyje – tai normalu. Tačiau jis tebeskrido žymiai per greitai. 

Pirminiai duomenys rodo, kad lėktuvas net nepalietė tako, todėl svarstoma, kad galbūt lakūnas suprato, jog jam neužteks nusileidimo tako ilgio, ir nusprendė pakilus pabandyti darkart.

Tačiau lėktuvas jau buvo praradęs greitį ir sumažinęs variklių galingumą, todėl jam neužteko galios pakilti į reikiamą aukštį.


Lėktuvas skrido iš Milano Malpensos oro uosto Italijoje į Hampšyrą. Aviakatastrofoje žuvo lakūnas, Osamos Bin Ladeno pamotė Rajaa Hashim, jo sesuo Sana Bin Laden ir jos vyras Zuhairas Hashimas.

Rajaa Hashim
Rajaa Hashim

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius