Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ekspertai: „Taupus teroras“ – nauja europiečių realybė

Po Barselonoje ketvirtadienį įvykdyto teroro išpuolio, kai mikroautobusas užmušė 13 žmonių ir dar dešimtis sužeidė, ekspertai sako, kad tokias mažai išteklių reikalaujančias atakas yra lengva organizuoti ir sunku sustabdyti, todėl europiečiai su jais susiduria vis dažniau.
Įvykio vietoje
Išpuolis Barselonoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ekstremistų vairuojami automobiliai jau anksčiau traiškė žmones Paryžiuje, Berlyne, Nicoje ir Stokholme. Naujausias dvigubas išpuolis buvo įvykdytas Barselonoje ir Kambrilyje.

Per abi atakas žuvo iš viso 14 žmonių ir dar apie 100 buvo sužeista.

Šios mirties nebijančių ekstremistų atakos turėtų paskatinti imtis naujų pėsčiųjų apsaugai skirtų saugumo priemonių. Tačiau ekspertai perspėja, kad 100 procentų užtikrinti piliečių saugumo yra neįmanoma.

Net jeigu saugumo tarnyboms pavyktų apsaugoti simbolinę reikšmę turinčius objektus ir populiarias žmonių susibūrimo vietas miestuose, šalia esančios gatvės ir rajonai vis tiek liktų pažeidžiami.

„Iš principo jie yra lengvi taikiniai, – buvęs Prancūzijos elitinių policijos pajėgų GIGN vadovas Fredericas Gallois sakė naujienų agentūrai AFP. – Bet koks žmonių susibūrimas yra lengvas taikinys, o žmonių sambūrių būna visur.“

Net jeigu saugumo tarnyboms pavyktų apsaugoti simbolinę reikšmę turinčius objektus ir populiarias žmonių susibūrimo vietas miestuose, šalia esančios gatvės ir rajonai vis tiek liktų pažeidžiami, sakė jis.

Tokios nesudėtingos ir mažo biudžeto atakos gerokai skiriasi nuo sudėtingo, gerai suplanuoto ir puikiai koordinuoto išpuolio Paryžiuje 2015 metų lapkritį, per kurį žuvo 130 žmonių. Tačiau jos darosi vis populiaresnės tarp tokių teroristinių grupuočių kaip „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ (IS).

Abi šios ekstremistinės grupuotės ragina savo pasekėjus pasinaudoti bet kokiomis turimomis priemonėmis, įskaitant ir automobilius, vykdant jų „mirties nuo tūkstančio kirčių“ strategiją, kurios tikslas – sugriauti Vakarus.

„Jiems nereikia įspūdingų rezultatų, didžiulių resursų. Jie verčiau nori bandyti dažnai, kad destabilizuotų savo priešininkus, – pridūrė F.Gallois. – Būtent toks (atakų) reguliarumas ir yra problema.“

„Šiuo metu Europoje kas 4–6 savaitės įvyksta po ataką, – pridūrė jis. – Per kiekvieną pertrauką tarp jų žmonės jau laukia, kad kažkas vėl įvyks.“

Išmokti gyventi su terorizmu?

Daugelis Europos šalių padidino jų miestų gatvėse patruliuojančių saugumo pajėgų pareigūnų parengtį, policijos pareigūnai yra apmokyti reaguoti į panašius incidentus.

Kai kurių ekspertų nuomone, papildomos investicijos į žvalgybos duomenų rinkimų ir informacijos pasidalinimą tarp ES narių taip pat gali padėti sumažinti smurto išpuolių grėsmę ateityje.

Vienas iš skelbiamų IS tikslų yra nukreipti Vakarų šalių vyriausybes ir piliečius prieš tose šalyse gyvenančias musulmonų mažumas.

Dėl Vakarų valstybių ir jų sąjungininkų karinių veiksmų Sirijoje ir Irake atsakomybę už ketvirtadienio išpuolį Barselonoje prisiėmę IS džihadistai neteko nemažos dalies savo teritorijų ir resursų.

Tačiau Paryžiaus politikos mokslų universitete dirbantis islamo ir džihadistų grupuočių ekspertas Jeanas-Pierre'as Filiu perspėja, kad net išstūmus IS džihadistus iš jų teritorijų išpuoliai nesiliaus.

„Jie nori parodyti, kad, nepaisant prarastų teritorijų, tebėra veiklūs. Dabar jie smūgiuoja ne todėl, kad traukiasi (iš savo pozicijų) Irake ir Sirijoje“, – sakė jis interviu radijui „France Inter“.

Praėjusį mėnesį Europos Sąjungos ekstremizmo tyrimų institucija „Radicalization Awareness Network“ perspėjo, kad į Europą gali sugrįžti 1,2–1,3 tūkst. džihadistų, kovojusių Sirijoje ir Irake. Šiose šalyse džihadistų pusėje kovojo iš viso maždaug 5 tūkst. europiečių.

Pasak prancūzų senatorės Nathalie Goulet, dirbančios džihadistų grupuočių tyrimais užsiimančioje parlamento komisijoje, labai svarbu vengti prieš musulmonus nukreiptų pasisakymų, kuriais pasinaudoja ekstremistai.

Vienas iš skelbiamų IS tikslų yra nukreipti Vakarų šalių vyriausybes ir piliečius prieš tose šalyse gyvenančias musulmonų mažumas.

„Reikia įvertinti realybę. Sakyti, kad problemą išspręs draudimas musulmonams atvykti į šalį ... arba mečečių uždarymas, reiškia meluoti“, – sakė ji interviu naujienų agentūrai AFP.

„Kažkas sėda į mašiną ir rėžiasi į žmonių minią. Deja, mums reikia išmokti su tuo gyventi, ir kiekvienas pilietis turi būti budrus“, – pridūrė N.Goulet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius