Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos ekspertas: migrantų krizė ir ES lyderių skambučiai – pavojus Varšuvai ir Vilniui

Vokietijos kanclerei Angelai Merkel dukart per savaitę paskambinus Aliaksandrui Lukašenkai, pasipiktinimas kilo tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad tiesioginės derybos su A.Lukašenka reiškia jo legitimizavimą. Rytų ir Vidurio Europos politikos analitikas iš Lenkijos Tomaszas Grzywaczewskis 15min teigė, kad migrantų krizė ir jos sprendimo ieškojimas yra perspėjimas Vilniui ir Varšuvai.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Po dviejų A.Merkel ir A.Lukašenkos pokalbių šią savaitę, penktadienį Berlyne į klausimą, kodėl vyko šie skambučiai, teko atsakyti ir kanclerės atstovui spaudai Steffenui Seibertui.

Jis paaiškino, jog taip „ji bandė sureguliuoti susiklosčiusią situaciją“.

Kilo pasipiktinimas

Pasipiktinimas dėl vykusių skambučių netyla ir Lenkijoje. Tiek šalies prezidentas Andrzejus Duda, tiek premjeras Mateuszas Morawieckis teigė, kad tokie dvišaliai pokalbiai su A.Lukašenka nėra priimtini, nes visų pirma Lenkija turi būti įtraukta į migrantų krizės sprendimą.

Nepasitenkinimo A.Merkel po pokalbių su A.Lukašenka kilo ir Lietuvoje. Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį su Vokietijos kanclere Angela Merkel telefonu aptarė nelegalių migrantų krizės Europos Sąjungos pasienyje su Baltarusija valdymo priemones.

Kaip pranešė Prezidentūra, Vokietijos kanclerė informavo apie savo pokalbių su A.Lukašenka turinį deeskaluojant situaciją ir grąžinant migrantus.

T.Grzywaczewskis: vertinti Putino žodžius galima tik vienaip – teroristas žada, kad jo vykdomas terorizmo aktas bus mažesnis.

Tačiau užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako iš prezidentūros negavęs žinučių su informacija nei apie pirmąjį, nei apie antrąjį Vokietijos kanclerės A.Merkel pokalbį su A.Lukašenka. G.Landsbergis ir premjerė Ingrida Šimonytė laikosi pozicijos, kad tai gali suteikti A.Lukašenkai pagrindo imti laikyti save Vakarų pripažįstamu lyderiu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Rytų ir Vidurio Europos politikos analitikas iš Lenkijos Tomaszas Grzywaczewskis 15min sakė taip pat manantis, jog dėl migrantų krizės neturėtų atskiri ES lyderiai kreiptis nei į A.Lukašenką, nei į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Macrono skambučius Putinui ir Merkel skambučius Lukašenkai vertinu labai neigiamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius