-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadoro prezidento rinkimuose pergalę skelbia kairiųjų kandidatas Leninas Moreno

Ekvadoro valdančiosios partijos kandidatas Leninas Moreno buvo paskelbtas sekmadienį vykusio prezidento rinkimų antrojo turo nugalėtoju.
Leninas Moreno sako kalbą po pergalės rinkimuose
Leninas Moreno sako kalbą po pergalės rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ekvadoras

Jo pergalė yra skaudus smūgis pastaruoju metu Lotynų Amerikos politikoje pagreitį įgavusioms dešiniojo sparno politinėms jėgoms ir užtikrina prezidento Rafaeolio Correa „Piliečių revoliucijos“ tęstinumą.

Tačiau L.Moreno varžovas, konservatorius bankininkas Guillermo Lasso dar nepripažino pralaimėjimo ir pareikalavo perskaičiuoti balsus, kai trys balsavusių rinkėjų apklausos parodė, kad pergalę turėtų švęsti jis. Tai išprovokavo protestų ir kaltinimų dėl rinkimų klastojimo bangą šioje istoriškai neramioje Andų valstybėje.

„Mes – ne kvailiai, kaip ir Ekvadoro žmonės“, – parašė G.Lasso socialiniame tinkle „Twitter“ praėjus kelioms valandoms po to, kai pasirodžius balsavusių rinkėjų apklausų rezultatams paskelbė savo pergalę rinkimuose.

„Elgsimės demokratiškai ir su pagarba valdžios atžvilgiu, tačiau tvirtai ginsime žmonių valią“, – pabrėžė jis.

Duomenys, gauti suskaičiavus 94 proc. balsų, rodo, kad L.Moreno surinko 51 proc. balsų ir aplenkė G.Lasso, už kurį balsavo 49 proc. rinkėjų, pranešė Nacionalinė rinkimų taryba.

Tūkstančiai pasipiktinusių G.Lasso šalininkų šaukdami „apgavystė“ prasibrovė pro metalo užtvaras prie Nacionalinės rinkimų tarybos būstinės Kite ir mėgino pateikti į vidų, bet buvo sustabdyti policijos. Panašus protestuotojų susistumdymas su policija įvyko prie rinkimų komisijos biuro Gvajakilio mieste, kur balsavo G.Lasso.

Tuo tarpu L.Moreno šalininkai šventė pergalę ir kaltino savo oponentus, kad šie nepripažįsta rezultatų.

Nacionalinės rinkimų tarybos pirmininkas, nuolat sulaukiantis opozicijos kritikos, paragino laikytis rimties.

„Ekvadoras nusipelnė, kad jo politiniai veikėjai pademonstruotų moralinę atsakomybę ir pripažintų prie balsadėžių žmonių pareikštą demokratinę valią“, – sakė Nacionalinės rinkimų tarybos vadovas Juanas Pablo Pozo.

„Iš nieko nebuvo atimtas ir niekam nebuvo atiduotas nė vienas balsas“, – pabrėžė jis.

Trys balsavusių rinkėjų apklausos rodė, kad G.Lasso turėtų aplenkti savo varžovą mažiausiai 6 procentiniais punktais. Beje, vienos iš šių apklausų rengėjai visiškai tiksliai nuspėjo pirmojo rinkimų turo rezultatus.

„Dešiniojo sparno moralinė klasta neliks nenubausta“, – „Twitter“ parašė R.Correa, turėdamas galvoje tai, ką L.Moreno pavadino klaidinančiomis balsavusiųjų apklausomis, kurios „melavo“ jo varžovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius