-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elžbieta II taps pirmąja britų monarche, atvyksiančia į 90-ąsias nepriklausomybes metines švenčiančią Airiją

Jungtinės Karalystės valdovė Elžbieta II ruošiasi vykti valstybinio vizito į Airiją. Nors šios šalys yra kaimynės, tai būtų pirmasis britų monarcho vizitas per visą nepriklausomos Airijos respublikos istoriją.
Princas Filipas su Elžbieta II
Princas Filipas su Elžbieta II / „Scanpix“ nuotr.

„Karalienė maloniai priėmė Airijos prezidentės kvietimą atvykti valstybinio vizito į Airiją šiais metais. Karalienę lydės Edinburgo hercogas (princas Filipas yra Elžbietos II vyras – aut.past.)“,  – paskelbė Bekingemo rūmai.

Pakutinis Airijoje lankęsis britų valdovas buvo karalienės senelis Jurgis V.Vizito data kol kas nepaviešinta, tačiau manoma, jog jis vyks gegužę, rašo telegraph.co.uk.

Pakutinis Airijoje lankęsis britų valdovas buvo karalienės senelis Jurgis V. Jis atvyko į šalį 1911 metais, kai ji dar priklausė jo karalystei. Po dešimtmečio 1921-aisiais, Airija iš esmės tapo nepriklausoma, tačiau tebebuvo laikoma Jungtinės Karalystės dominija. Iš 32 Airiją sudarančių grafysčių 6 liko karalystės sudėtyje. Tuomet įsižiebė konfliktas Šiaurės Airijoje, kuris temdė kaimynių santykius praktiškai visą XX amžių. 

1949 metais Airija pasitraukė britų Tautų Sandraugos, tačiau minėtos 6 Šiaurės Airijos grafystės liko Jungtynės Karalystės dalimi. Taikos derybos dėl Šiaurės Airijos buvo sėkmingai baigtos tik paskutiniajame XX amžiaus dešimtmetyje. Nuo to laiko Jugtinės Karalystės ir Airijos santykiai tampa vis šiltesni. Tikimasi, kad Elžbietos II vizitas juos dar labiau sustiprins. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius