Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigracijoje Kijeve dirbantis Rusijos žurnalistas Jevgenijus Kiseliovas: Sausio 13-osios herojai T.Mitkova ir D.Kiseliovas nusimetė kaukes

Garsi Rusijos žurnalistė Tatjana Mitkova, 1991 m. viešai atsisakiusi skleisti Kremliaus melą apie Sausio 13-osios įvykius Vilniuje, 2014 m. pati atsisakė Sausio 13-osios atminimo medalio. Kas atsitiko? Į Ukrainą iš Rusijos emigravęs vienas garsiausių Rusijos žurnalistų Jevgenijus Kiseliovas mano, kad T.Mitkova tiesiog nusimetė demokratijos gynėjos kaukę ir parodė tikrąjį savo veidą.
Tatjana Mitkova
Tatjana Mitkova / Nuotr. iš NTV

Garsus žurnalistas, vienas iš Rusijos televizijos kanalo NTV įkūrėjų, šiuo metu Ukrainoje gyvenantis ir dirbantis J.Kiseliovas savo tinklaraštyje nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ tinklalapyje rašo:

BFL nuotr./Jevgenijus Kiseliovas konferencijoje Vilniuje
BFL nuotr./Jevgenijus Kiseliovas konferencijoje Vilniuje

„Praėjusią savaitę vienos ryškiausių sovietinės ir posovietinės žiniasklaidos figūrų profesinio ir visuomeninio gyvenimo ratas užsidarė.

Tatjana Mitkova atsisakė Lietuvos valstybės apdovanojimo – Sausio 13-osios atminimo medalio. Ji tai padarė solidarizuodamasi su Dmitrijumi Kiseliovu, iš kurio Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė šį apdovanojimą atėmė. Pasirašiusi dekretą, Lietuvos prezidentė pareiškė, kad D.Kiseliovas, savo laidose tyčiodamasis iš fundamentalių laisvės ir demokratijos vertybių, diskreditavo Sausio 13-osios atminimo medaliu apdovanotojo statusą. Man sunku būtų jai prieštarauti.“

Kitą dieną po įvykių prie Vilniaus televizijos bokšto T.Mitkova išgarsėjo tuo, kad atsisakė vykdyti valdžios nurodymą perskaityti eteryje oficialią – visiškai melagingą – Kremliaus įvykių versiją.

J.Kiseliovas Rusijos skaitytojams primena, kas Lietuvoje atsitiko 1991 m. sausio 13-ąją ir kaip su tuo buvo susiję T.Mitkova ir D.Kiseliovas.

„Tą dieną per specialiąją operaciją, kurios tikslas buvo išlaikyti Sovietų Sąjungoje Lietuvą, tuo metu jau paskelbusią nepriklausomybę ir de facto pradėjusią atsiskirti, KGB specnazas surengė Vilniaus televizijos bokšto šturmą, kad perimtų televizijos ir radijo kontrolę.

Televizijos bokštą gynė daugiatūkstantinė taikių Lietuvos nepriklausomybės šalininkų minia. Per šturmą 15 žmonių žuvo, 600 buvo sužeisti.

Vienintelė televizijos programa, tuo metu bandžiusi daugmaž objektyviai pasakoti apie įvykius Lietuvoje, buvo TSN vakaro žinių programa, kurią dėl Kremliaus neapsižiūrėjimo leido rodyti vėlai vakare per Pirmąjį kanalą. Šią laidą pakaitomis vedė T.Mitkova ir D.Kiseliovas.

Kitą dieną po įvykių prie Vilniaus televizijos bokšto T.Mitkova išgarsėjo tuo, kad atsisakė vykdyti valdžios nurodymą perskaityti eteryje oficialią – visiškai melagingą – Kremliaus įvykių versiją, kurią perdavė TASS. T.Mitkova šiai misijai atlikti demonstratyviai į studiją pakvietė diktorių.“

J.Kiseliovas primena, kad šis herojiškas demaršas buvo priežastis uždaryti TSN ir atleisti iš darbo T.Mitkovą ir D.Kiseliovą.

europalibera.org nuotr./Dmitrijus Kiseliovas
europalibera.org nuotr./Dmitrijus Kiseliovas

„Po to jie tapo vos ne pagrindiniais Lietuvos ir kitų Baltijos šalių kovos už nepriklausomybę herojais Maskvoje.

Nors, tiesą sakant, daugeliui tuomet T.MItkovos poelgis didelio įspūdžio nepadarė. Juk neatsistojo, netrenkė durimis, neišėjo iš darbo protestuodama, nepadarė jokio pareiškimo, o tik perdavė žodį diktoriui, tiesa, paaiškinusi, kad pati neskaitys TASS pranešimo nenorėdama išduoti savo principų.

Bet dabar viskas stojo į savo vietas. Kaip sakoma, kaukių nebeliko. Visi galiausiai pamatė tikrąją T.Mitkovą.

Kad ir kaip ten būtų, bet šio epizodo užteko, kad T.Mitkova dar daug metų Rusijoje būtų laikoma liberalios demokratinės žurnalistikos šviesuliu, nepaisant daugelio jos žurnalistinių ir pilietinių poelgių, kurie buvo dviprasmiški: nuo atvirai antivakarietiškų pasirodymų per buvusios Jugoslavijos konfliktą iki jos demonstratyvaus atsisakymo palaikyti kolegų iš NTV protestą, kai televiziją perėmė „Gazprom“.

Atsisakiusi protestuoti T.Mitkova daug metų sėkmingai dirba su naujais šeimininkais.

Bet dabar viskas stojo į savo vietas. Kaip sakoma, kaukių nebeliko. Visi galiausiai pamatė tikrąją T.Mitkovą“, – konstatuoja J.Kiseliovas, kuriam Rusijos žurnalistikos pasaulyje nebeliko vietos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius