-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Emigrantai sugrįžo į Rumuniją protestuoti – buvo išvaikyti ašarinėmis dujomis

Penktadienį ir šeštadienį Rumunijos sostinėje Bukarešte vyko protestai, kurių dalyviai reikalavo korumpuotos vyriausybės atsistatydinimo. Daugybė užsienyje gyvenančių rumunų grįžo į gimtinę vien tam, kad sudalyvautų demonstracijose, tačiau buvo išvaikyti ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.
Protestai Rumunijoje
Protestai Rumunijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vietos žiniasklaidos teigimu, penktadienį į centrinę Viktorijos aikštę susirinko apie 80 tūkst. žmonių. Tarp jų buvo nemažai užsienyje gyvenančių rumunų, sugrįžusių išreikšti nepasitenkinimo viena labiausiai korumpuotų Europos Sąjungos (ES) vyriausybių.

Greitai demonstracija peraugo į brutalius susirėmimus tarp protestuotojų ir pareigūnų: jie žmonės vaikė vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis.

Pranešama, kad gydymo ligoninėje prireikė 450 žmonių, buvo sužeista 30 policijos pareigūnų.

62 metų amžiaus statybininkas Eugene penktadienį į Bukareštą keliavo specialiai tam, kad sudalyvautų proteste prieš, jo teigimu, „korupcijos epidemiją“.

„Tačiau situacija greitai pablogėjo. Jie į mus purškė ašarines dujas – tai buvo nepakeliama“, – „The Guardian“ sakė Eugene.

„Negalėjome kvėpuoti ir turėjome slėptis aplinkinėse gatvėse“, – jam antrino 22 metų amžiaus Madalina, taip pat dalyvavusi proteste.

Policijos atstovas spaudai Georgianas Enache pareiškė, kad „teisėtas valstybės smurtas“ buvo pagrįstas, nes protestuotojai kelis kartus buvo įspėti palikti aikštę.

Penktadienį išplatintame pranešime Rumunijos prezidentas Klausas Iohannis pasmerkė „brutalią pareigūnų intervenciją“ ir teigė, kad jų veiksmai buvo „stipriai neproporcingi daugybės žmonių demonstracijoms Viktorijos aikštėje“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Klausas Iohannis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Klausas Iohannis

Besitęsiantys protestai

Šeštadienį protestai tęsėsi. Tiesa, juose dalyvavo gerokai mažiau žmonių – apie 40 tūkst. Stebima saugumo pajėgų, minia skandavo „Šalin valdžią!“ ir „Teisingumas, ne korupcija!“.

„Atvykau po to, kai per televiziją pamačiau, kas dėjosi penktadienį – policijos brutalumą prieš taikius žmones“, – teigė 64 metų amžiaus Floarea Toader.

„Mano vaikai dirba Ispanijoje, norėčiau, kad jie sugrįžtų. Tačiau dabar tai – neįmanoma, nes politikai rūpinasi tik savimi, o dėl kitų nedaro nieko“, – pridūrė ji.

Per pastaruosius 15 metų maždaug keturi milijonai rumunų išvyko iš Rumunijos – vienos neturtingiausių ES šalių – ieškoti geresnio gyvenimo svetur.

Vidutinis atlyginimas šalyje siekia 520 eurų per mėnesį. 2018-ųjų pradžioje vidutinis atlyginimas Lietuvoje siekė apie 700 eurų „į rankas“.

Praeitą mėnesį buvo atleista Nacionalinio antikorupcijos direktorato vyriausioji prokurorė Laura Codruta Kovesi, šalyje tapusi kovos su korupcija simboliu.

Vadovaujant L.C.Kovesi, tarnyba išaiškino daugybės pareigūnų korupciją ir tokiu būdu užsitraukė Rumunijos politinės klasės nemalonę. Prokurorė buvo apkaltinta piktnaudžiavimu savo galiomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Codruta Kovesi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Codruta Kovesi

Prieš atleidžiant L.C.Kovesi, tūkstančiai žmonių išėjo į gatves išreikšti jai paramą.

Nuo 2016-ųjų vyko šalyje vyko demonstracijos prieš teismų reformas. Didžiausia jų, vykusi 2017-ųjų vasarį pritraukė apie pusę milijono dalyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius