Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 29 /20:59

E.Macronas per susitikimą su V.Putinu kalbėjo apie kišimąsi į Prancūzijos rinkimus, Rusijos vadovas dėjosi nekaltas

Paryžiuje pirmadienį susitiko Prancūzijos ir Rusijos vadovai. Emmanuelis Macronas Vladimirą Putiną priėmė Versalio rūmuose, kur rengiama paroda, skirta Rusijos ir Prancūzijos 300 metų dvišalių santykių sukakčiai pažymėti.
E.Macrono ir V.Putino susitikimas
E.Macrono ir V.Putino susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

20.59 val. Cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje būtų „raudonos linijos“ peržengimas Paryžiui

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pareiškė, kad bet koks cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje prilygs „raudonos linijos“ peržengimui, kuris „nedelsiant“ sulauks atsako iš Paryžiaus.

„Mums labai aiški raudona linija yra cheminio ginklo panaudojimas, kas tai bepadarytų. Bet koks cheminio ginklo panaudojimas iš karto sulauks mūsų atsako“, – sakė E.Macronas po derybų su Paryžiuje viešinčiu Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

18.19 val. Dėjosi nekalta avele

V.Putinas pabrėžė, kad Rusija ir Prancūzija stipriai susijusios: „Mūsų draugystė turi gilias šaknis“. Rusijos vadovas sakė, kad jiedu kalbėjo Rusijos apie santykius su ES ir Prancūzija, taip pat kovą su terorizmu. Jis taip pat apsimetė nekalta avele dėl kišimosi į Prancūzijos rinkimus – esą kaip galima taip kalbėti, kad tai galėjo būti rusiški programišiai, juk galėjo būti ir ne jie.

18.12 val. Kalbėjo apie Rusijos kišimąsi į Prancūzijos rinkimus

Po susitikimo abiejų šalių vadovai surengė spaudos konferenciją. E.Macronas kalbėjo apie bendras pastangas su Rusija kovoti su terorizmu. Taip pat jis aptarė Ukrainos konflikto deeskalavimą. „Mes su V.Putinu taip pat aptarėme LGBT situaciją Čečėnijoje“, – sakė jis po susitikimo su Rusijos prezidentu. Su persekiojimu susiduriančių homoseksualių asmenų padėtį Čečėnijoje abiejų šalių vadovai esą susitarė aptarti reguliariai. Prancūzijos lyderis priminė Rusijos prezidentui, kad Prancūzijai svarbu, jog būtų paisoma visų mažumų, visų žmonių, visos pilietinės visuomenės teisių. Prancūzijos prezidentas taip pat atskleidė, kad kalbėta buvo labai apie daug ką, tačiau visko nenorintis atskleisti, nes tai – diplomatinis susitikimas. E.Macronas su V.Putinu aptarė ir Rusijos programišių kišimąsi į Prancūzijos prezidento rinkimus.

E.Macronas žiniasklaidai yra sakęs, kad laikosi kitokių vertybių nei V.Putinas, tačiau, pasak jo, dialogas su Maskva reikalingas siekiant spręsti nesutarimus.

Būdamas ekonomikos ministru, jis palaikė idėją Rusijai švelninti sankcijas ir gerinti šalių ekonominį bendradarbiavimą. Tačiau, pasak apžvalgininkų, E.Macrono retoriką privertė griežtinti Prancūzijos prezidento rinkimai – ne tik įtariamas rusų programišių kišimasis į kampaniją, bet ir akivaizdus prorusiškos žiniasklaidos palankumas jo varžovei Marine Le Pen.

VIDEO: Versalio rūmuose susitiko Prancūzijos ir Rusijos prezidentai

„Nei vienos nuolaidos“

Šeštadienį Sicilijoje E.Macronas teigė nedarysiantis „nei vienos nuolaidos“ Rusijai dėl Ukrainos. Be to, jis kartu su kitais G-7 lyderiais pareiškė esantis pasiruošęs griežtinti sankcijas Maskvai, jeigu to reikės.

Galingosios Vakarų šalys kaltina Rusiją nesilaikant įsipareigojimų pagal Minsko taikos susitarimus, numatančius, kad turi būti nutraukti kovos veiksmai tarp Kijevo pajėgų ir Rytų Ukrainoje įsitvirtinusių Maskvos remiamų separatistų.

Prancūzija atliko svarbų vaidmenį įvedant sankcijas, smarkiai paveikusias prekybą tarp Europos Sąjungos ir Rusijos. Maskva atsakė embargu Europos žemės ūkio produktams, nuo kurio nukentėjo prancūzų ūkininkai.

Derybų programoje taip pat daug dėmesio bus skirta Sirijos konfliktui. E.Macronas sakė palaikantis „visus įtraukiančio politinio sprendinio kūrimą kur kas kolektyviškesniu būdu“.

Tuo tarpu Ženevoje vykstančios atskiros Jungtinių Tautų remiamos derybos dėl jau šešerius metus besitęsiančio konflikto Sirijoje yra įstrigusios.

Jis sakė apgailestaujantis, kad nei viena iš G-7 šalių nedalyvauja Rusijos, Irano ir Turkijos inicijuotose Sirijos taikos derybose Kazachstano sostinėje Astanoje, nors Jungtinės Valstijos šiame procese dalyvauja stebėtojų teisėmis.

Tuo tarpu Ženevoje vykstančios atskiros Jungtinių Tautų remiamos derybos dėl jau šešerius metus besitęsiančio konflikto Sirijoje yra įstrigusios.

V.Putino patarėjas Jurijus Ušakovas per spaudos konferenciją Maskvoje sakė, kad diskusijos su E.Macronu apie Siriją turėtų būti „įdomios ir atviros“.

„Prancūzija yra tarp šalių, besilaikančių labai griežtos pozicijos (Sirijos prezidento) Basharo al Assado“ atžvilgiu, pažymėjo jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas

Kremlius daugelio buvo laikomas E.Macrono varžovės iš ultradešiniosios stovyklos Marine Le Pen šalininku, o V.Putinas šią kandidatę priėmė per jos netikėtą vizitą Maskvoje. Šios aplinkybės ankstyvam E.Macrono ir V.Putino susitikimui Versalyje netoli Paryžiaus suteiks papildomą asmeninį atspalvį.

V.Putinas nedelsė pasveikinti E.Macroną su rinkimų pergale ir paragino jį „įveikti abipusį nepasitikėjimą“ bei „suvienyti jėgas, siekiant užtikrinti tarptautinį stabilumą ir saugumą“.

„Kremliaus spąstai“

Septyniais mėnesiais anksčiau Rusijos lyderis atšaukė planuotą kelionę į Paryžių, kur jis ketino dalyvauti rusų ortodoksų bažnyčios ir dvasinio centro atidaryme netoli Eiffelio. Tuo metu buvo įsiplieskęs diplomatinis ginčas su ankstesniu Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, sakiusiu, kad Rusijos vykdomi bombardavimai Sirijos mieste Alepe galbūt prilygsta karo nusikaltimai.

Tuo metu buvo įsiplieskęs diplomatinis ginčas su ankstesniu Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, sakiusiu, kad Rusijos vykdomi bombardavimai Sirijos mieste Alepe galbūt prilygsta karo nusikaltimai.

E.Macronas ir V.Putinas susitiko tviskančiuose Versalio rūmuose. Abu lyderiai ten atidarė parodą, skirtą dvišalių ryšių užmezgimo per reformas vykdžiusio Rusijos caro Petro I vizitą Prancūzijoje 300 metų sukakčiai.

Po derybų ir bendros spaudos konferencijos V.Putinas savarankiškai aplankys naująjį rusų ortodoksų kompleksą Paryžiuje.

Kremliaus vadovo vizito išvakarėse aktyvistai iš Vidurio ir Rytų Europos šalių Paryžiuje surengė nedidelę demonstraciją prieš V.Putiną.

„Tikimės, kad Macronas nepaklius į Putino spąstus“, – naujienų agentūrai AFP sakė Lietuvos garbės konsulė Šampanės-Ardėnų regione ir Prancūzijos–Lietuvos asociacijų koordinacinės tarybos pirmininkė Anne-Marie Goussard.

VIDEO: Vladimiras Putinas – KGB agentas, tapęs galingiausiu žmogumi Rusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius