Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP diskutuos dėl Europai nerimą keliančių reformų Lenkijoje

Europos Parlamentas (EP) rengia diskusiją dėl prieštaringai vertinamų įstatymų reformų Lenkijoje. Bus sprendžiama, ar konservatyviosios Lenkijos vyriausybės veiksmai neprasilenkia su esminiais demokratijos principais.
Protestai Lenkijoje
Protestai Lenkijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Naujieji Lenkijos lyderiai tvirtina, kad juos išrinkę rinkėjai palaiko tokią teismų ir nacionalinės žiniasklaidos pertvarką, nes neva, valdant liberalams, visa tai tarnavo visiškai ne Lenkijos piliečių naudai.

Diskusijoje dalyvaus Lenkijos premjerė Beata Szydlo. Ji tvirtina, kad Lenkijos demokratija tebėra tvirta, bet Europos komisija vis vien norėtų pamatyti raštiškus naujosios lenkų valdžios komentarus, kaip prieštaringai vertinama konstitucinio teismo reforma. Taip pat juos domina, ar nacionalinio transliuotojo vadovų skyrimo įgaliojimų perdavimas finansų ministerijai, kad ir laikinai, atitinka Europos sąjungos įstatymams.

Pirmadienį Briuselyje viešėjęs šalies prezidentas Andrzejus Duda patikino, kad Varšuva pasirengusi dialogui su Bendrija.

Jis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku po susitikimo sutarė – dabartinėms diskusijoms dėl padėties Lenkijoje trūksta faktinių argumentų – jie paragino tiek politikus, tiek žiniasklaidą susilaikyti nuo spekuliacijų, remtis racionaliais argumentais.

Europos Komisija praėjusią savaitę pranešė apie tyrimą, kuriuo aiškinasi, ar teisėtai Lenkijos valdžia suteikė sau teisę skirti Konstitucinio Tribunolo teisėjus ir Visuomeninio transliuotojo vadovus.

Reaguodamas į tai, valdančiosios „Teisės ir Teisingumo“ partijos pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad šalis nenusileis Briuselio spaudimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius