Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP įspėjimas Turkijai: gerbkite demokratiją arba sustabdysime derybas

Derybos dėl Turkijos narystės ES turi būti sustabdytos, jei šalis įgyvendins konstitucinę reformą, prieštaraujančią narystės kriterijams, ketvirtadienį pareiškė Europos Parlamentas (EP).
Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Europarlamentarai susirūpinę dėl blogėjančios demokratijos padėties šalyje: nesilaikoma teisės viršenybės, pažeidžiamos žmogaus teisės ir žiniasklaidos laisvė, nepakankamai kovojama su korupcija, rašoma EP pranešime spaudai.

Rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys, jog referendumu priimtos šalies konstitucijos pataisos išbalansuoja valdžios atskyrimo principą, o jo rengimo aplinkybės neleido vykdyti sąžiningos kampanijos. Europarlamentarai prašo Komisijos ir ES valstybių „nedelsiant oficialiai sustabdyti narystės derybas su Turkija, jei konstitucinės reformos dokumentų rinkinys bus įgyvendintas be pakeitimų“.

EP smerkia bandymą 2016 m. įvykdyti perversmą Turkijoje, tačiau kritikuoja neproporcingą valdžios atsaką: kolektyvinį valstybės tarnautojų ir policijos pareigūnų atleidimą, masinį žiniasklaidos priemonių likvidavimą ir prieigos prie „Wikipedia“ tinklalapio uždraudimą, žurnalistų, akademinės bendruomenės ir teisėjų areštus, mokyklų ir universitetų uždarymą. Europarlamentarai reikalauja nedelsiant paleisti sulaikytus žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus.

Parlamentas taip pat smerkia nuolatinius Turkijos prezidento pareiškimus dėl mirties bausmės gražinimo ir priduria, jog ES narės turi teisę neleisti savo teritorijoje organizuoti referendumo šiuo klausimu, jei toks būtų rengiamas.

Kartu europarlamentarai pripažįsta, kad dėl besitęsiančio karo Sirijoje, didelio pabėgėlių skaičiaus, konflikto šalies pietryčiuose, žiaurių teroro išpuolių ir bandymo įvykdyti perversmą Turkija išgyveno daug sunkumų. EP palankiai vertina Turkijos svetingumą trims milijonams pabėgėlių iš Sirijos bei ragina ES šalis savanoriškai numatyti labiausiai pažeidžiamų pabėgėlių perkėlimo iš Turkijos schemas.

EP pažymi būtinybę palaikyti gerus ES ir Turkijos santykius bei atvirą ir konstruktyvų dialogą sprendžiant migracijos, saugumo bei kovos su terorizmu iššūkius. Europarlamentarai remia ES ir Turkijos muitų sąjungos atnaujinimą, įtraukiant įsipareigojimą gerbti žmogaus teises ir laisves. Vizų liberalizavimas galimas tik Turkijai įvykdžius jo sąlygas, priduria europarlamentarai.

Rezoliucijai pritarė 477 EP nariai, nepritarė 64, o susilaikė 97. „Parlamentas vieningai, aiškiai ir nedviprasmiškai smerkia Turkijos valdžios veiksmus, paminančius demokratijos standartus. Kartu jis toliau remia Turkijos žmones, kurių milijonai nori, kad šalis tęstų europines reformas. Kartu su jais viliamės, kad teisingumas netrukus sugrįš į Turkiją“, – pažymėjo EP pranešėja Kati Piri (Socialistai ir demokratai, Nyderlandai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius