-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

EP nariai ragina griežtinti sankcijas Baltarusijai, siųsti žinią Kremliui

Europarlamentai ragina griežtinti sankcijas Baltarusijos režimui dėl priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo ir nepriklausomo žurnalisto Romano Protasevičiaus arešto. Europos Parlamento (EP) nariai tikina, kad reikia pasiųsti žinią Aliaksandro Lukašenkos režimą remiančiai Rusijai.
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putina
Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjungos (ES) vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borellis EP plenarinėje sesijoje tikino, kad Baltarusijos režimui nutupdžius ES lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, buvo „peržengtos įvairios raudonos linijos“.

„Baltarusijos žurnalisto ir jo partnerės areštas yra baisūs veiksmai. Jų priverstinė išpažintis valstybinėje televizijoje – dar vienas pavyzdys, kad visiškai nepaisoma žmogaus teisių. Ir tai vykdo Lukašenkos režimas“, – sakė ES diplomatijos vadovas.

J.Borrelis teigė, kad jau artimiausiomis dienomis rašytine procedūra bus patvirtintas Baltarusijos individų ir kompanijų, kurioms bus taikomos sankcijos, sąrašas.

„Kartu su Komisija mes dirbame dėl tikslinių ekonominių sankcijų, kaip kad Europos Vadovų Taryba (EVT) ir pareikalavo. Tikiuosi, kad jos bus patvirtintos per kitą EVT susitikimą. Manau, kad iki tol bus užbaigtas techninis darbas.

Ir kad bus atkreiptas dėmesys į kritinius Baltarusijos ekonomikos sektorius. Bet galutinis sprendimas yra valstybių narių rankose. Labai tikiuosi, kad šiuo klausimu visi bus vieningi“, – kalbėjo J.Borellis.

Lietuvos atstovas Petras Auštrevičius teigė, kad Baltarusija tapo visos Europos problema.

„Visas Lukašenkos politinis kapitalas yra priklausomas nuo gilesnės integracijos su Rusija ir Putino minčių. <...> Vargu, ar sustabdysime Lukašenką ir Putiną nuo Baltarusijos suverenumo pažeidimo stengiantis suformuoti taip vadinamą Sąjunginę valstybę, tačiau turime pateisinti Baltarusijos žmonių lūkesčius dėl ES, turime suvaldyti Lukašenkos režimą pritaikydami plačias sektorines sankcijas“, – kalbėjo P.Auštrevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Anot europarlamentaro, ES turi surengti aukšto lygio konferenciją dėl demokratinės Baltarusijos ateities.

Lietuvos atstovas Andrius Kubilius tikino, kad Aliaksandras Lukašenka vis dar yra nebaudžiamas už nusikaltimus prieš Baltarusijos žmones.

„Kitą savaitę ES patvirtins sankcijas, bet tik septyniems asmenims ir vienai institucijai. To tikrai nepakanka, nuo to režimas tikrai nesužlugs.

Turi būti surengta konferencija dėl Baltarusijos ateities, vienas iš tikslų turėtų būti Tarptautinio tribunolo įsteigimas Lukašenkos nusikaltimams teisti“, – A.Kubilius.

Europarlamentaras ragino Vakarus imtis sankcijų prieš Rusiją, siekiančią aneksuoti Baltarusiją, jei Kremlius „nenustos remti nusikalstamo Lukašenkos režimo“.

Pasak A.Kubiliaus kitą savaitę vyksiantis JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino susitikimas galėtų tapti proga pasiųsti žinią dėl Vakarų sankcijų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Italijos atstovė Susanna Ceccardi atkreipė dėmesį, kad Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje vienintelės šalys, kurios nepasmerkė Baltarusijos dėl lėktuvo pagrobimo, buvo Rusija ir Kinija.

„Kinija naudoja Baltarusiją kaip vartus į Europą. <...> Ekonominiai santykiai tarp Baltarusijos ir Kinijos vis stiprėja. Čia paminėčiau vadinamąjį Šilko kelią.

Kai Lietuva suprato, kas slypi už to Šilko kelio, ji paliko Kinijos ir ES šalių kontaktų grupę. Turėtumėme blokuoti ne tik skrydžius į Baltarusiją, bet ir krovinius, kurie geležinkeliais gabenami iš Kinijos į Europą“, – sakė S.Ceccardi.

Slovakijos atstovė Miriam Lexmann ragino sankcijas sieti su visų Baltarusijos politinių kalinių paleidimų ir visų represijų nutraukimu.

Estų europarlamentaras Svenas Mikseris teigė, kad sankcijos turi pasiekti „pačią režimo viršūnę – patį Lukašenką“, kalbėjo apie būtinybę paveikti Rusijos mėginimus paremti Baltarusijos režimą.

Nepriklausomas baltarusių žurnalistas, svarbaus naujienų kanalo „Nexta“ vienas įkūrėjų R.Protasevičius buvo sulaikytas gegužės 23 dieną, kai jį iš Atėnų į Vilnių skraidinusiam lėktuvui teko nusileisti Minske. Tai įvyko Baltarusijos dispečeriams melagingai pranešus, kad orlaivyje yra sprogmuo.

VIDEO: 15/15: įtampa Baltarusijos pasienyje ne tik dėl migrantų: trūksta darbo priemonių

ES institucijų vadovai pasmerkė lėktuvo nutupdymą ir R.Protasevičiaus areštą, EVT sutarė dėl sankcijų Baltarusijai išplėtimo.

ES jau uždraudė Baltarusijos oro linijų lėktuvams kirsti ES oro erdvę ir leistis Bendrijos šalių oro uostuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius