-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 02 /14:18

EP panaikino dviejų savo narių neliečiamybę tyrime dėl kyšininkavimo

Europos Parlamentas ketvirtadienį panaikino neliečiamybę dviem įstatymų leidėjams, kurie yra Belgijos tyrimo dėl įtariamo kyšininkavimo, susijusio su Kataru ir Maroku, taikiniai.
Europos Parlamentas
Europos Parlamentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Marcas Tarabella ir Andrea Cozzolino, atitinkamai Belgijos ir Italijos europarlamentarai, neteko apsaugos nuo baudžiamojo persekiojimo, to pareikalavus Belgijos valdžios institucijoms.

Vykdydamos tyrimą jos yra sulaikiusios keturis asmenis.

Šių dviejų europarlamentarų, įsivėlusių į vieną didžiausių bloko korupcijos skandalų, teisinės neliečiamybės panaikinimas sudarė sąlygas belgų tyrėjams juos apklausti. Abu jie anksčiau per savo advokatus perdavė, kad nori bendradarbiauti su belgų pareigūnais.

Europarlamentarų sprendimas buvo priimtas didžiule persvara, per balsavimą rankos pakėlimu.

Per tiesioginę televizijos transliaciją buvo matyti, kad M.Tarabella balsavo už savo neliečiamybės panaikinimą.

Ir M.Tarabella, ir A.Cozzolino neigė bet kokias sąsajas su skandalu dėl įtarimų, kad Kataro ir Maroko pareigūnai siūlė kyšius norėdami paveikti sprendimus Europos Parlamente. Kataras ir Marokas įtarimus taip pat kategoriškai neigia, bet EP sustabdė darbą dėl visų su Kataru susijusių klausimų.

Kaip sakoma ataskaitoje dėl M.Tarabellos neliečiamybės panaikinimo, vienas belgų tyrimas rodo, kad jis „galėjo dalyvauti korupcijos veiksmuose, susijusiuose su vienos ar daugiau užsienio valstybių kišimusi siekiant paveikti debatus ir sprendimus... Europos Parlamente“.

Kaip teigiama, parodymai prieš jį rodytų, kad per kelis kartus jam buvo išmokėta iš viso 120–140 tūkst. eurų.

Ataskaitoje dėl A.Cozzolino sakoma, kad šis italų europarlamentaras „įtariamas dalyvavimu nuo 2019 metų susitarime su kitais asmenimis dėl bendradarbiavimo ginant užsienio valstybių interesus Europos Parlamente“.

Atrodo, kad tai buvo daroma – bent iš dalies – „trukdant priimti Parlamento rezoliucijas, galinčias pakenkti šių valstybių interesams, mainais į pinigų sumas“.

M.Tarabella ir A.Cozzolino priklauso labiausiai įtarimų paveiktai centro kairės socialistų ir demokratų frakcijai (S&D) – antrai pagal dydį EP politinei grupei.

Skandalas kilo gruodžio pradžioje, kai pareigūnai surengė virtinę kratų Briuselyje ir Italijoje, o per jas surado šimtus tūkstančių eurų.

Keturi žmonės buvo apkaltinti korupcija, pinigų plovimu ir priklausymu nusikalstamai organizacijai. Tai S&D europarlamentarė Eva Kaili, kuri iki skandalo buvo viena iš 14 EP pirmininkės pavaduotojų, jos partneris Francesco Giorgi, kuris dirbo EP nario padėjėju, buvęs S&D europarlamentaras Pieras Antonio Panzeri ir vienos nevyriausybinės organizacijos vadovas Niccolo Figa-Talamanca.

P.A.Panzeri vėliau sudarė susitarimą su belgų prokurorais, kad bus jų informatorius. Jis mainais į švelnesnę bausmę pažadėjo atskleisti korupcijos schemoje dalyvavusių asmenų vardus, nurodyti, kaip galėjo keliauti pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius