Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 10 /14:05

EP verdiktas: po „Brexit“ ES piliečiai patirtų pažeminimą iki antrarūšių statuso

„Brexit“ derybas prižiūrinti Europos Parlamento grupė pirmadienį pasmerkė britų pasiūlymus dėl Europos Sąjungos (ES) piliečių teisių po Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš bloko, ir tai dar kartą parodė, kad dvejus metus truksiančios derybos tikriausiai bus labai sunkios.
Banksy priešinys
Europos Parlamentas smerkia Jungtinės Karalystės pasiūlymus dėl piliečių teisių po „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienio laiške ES vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier grupė nurodė, kad „JK negerbia abipusiškumo, simetrijos ir nediskriminavimo principų“. Su laiško tekstu susipažino naujienų agentūra AP.

Laiške taip pat sakoma, kad pagal pasiūlymus, kuriuos Jungtinė Karalystė pateikė birželio 26 dieną, ES piliečiai JK patirtų „ne ką kita, o pažeminimą iki antrarūšių statuso“.

ES piliečių teisės JK ir Jungtinės Karalystės piliečių teisės Bendrijoje laikomos pirmu klausimu, kurį turi išspręsti abi šalys.

Nors deryboms vadovauja M.Barnier, Europos Parlamentas turi teisę vetuoti bet kokį susitarimą.

JK premjerė Theresa May birželio pabaigoje vykusiame ES viršūnių susitikime pirmą kartą išsakė idėjas, susijusias tiek su ES, tiek su JK piliečių teisių apsauga po „Brexit“. Tiesa, ES lyderiai į jos pasiūlymus nesureagavo entuziastingai.

X90073/Theresa May
X90073/Theresa May

Atidžiai susipažinusi su pasiūlymo detalėmis, EP „Brexit“ grupė teigė, kad didžioji dalis optimistiškų JK kalbų tebuvo priedanga.

„ES piliečių teisės JK bus žemesnio lygio nei trečiojo pasaulio šalių piliečių, gyvenančių ES“, – buvo rašoma derybininkui M.Barnier.

Iš keturių puslapių ilgio laiško, pilno kandžių pastabų, galima suprasti, kad ES piliečiai Jungtinėje Karalystėje neturės „visą gyvenimą trunkančios apsaugos“.

EP nori, kad tiek su ES, tiek su JK piliečiais būtų „elgiamasi teisingai“ ir jų teisėms „derybose būtų suteikta pirmenybė“.

G.Verhofstadas: „Galiu pasakyti, kad neišgirsite „taip“, jei ES piliečių, taip pat Jungtinės Karalystės piliečių, gyvenančių žemyne, teisės bus sumažintos.“

Europos Parlamento nariai labiausiai nerimauja dėl to, kad remiantis JK pasiūlymu, šeimos susijungimas taps „labai sudėtingas“, taip pat nebus leidžiama ES piliečiams dalyvauti JK vietos valdžios rinkimuose.

Vienas EP narių Guy'us Verhofstadas BBC teigė reikalaujantis, kad ES piliečių teises JK gintų tarptautinis susitarimas, kurį prižiūrėtų Europos Sąjungos Teisingumo Teismas. Būtent tam prieštarauja Th.May.

Paklaustas apie EP vaidmenį „Brexit“ derybose, G.Verhofstadas sakė: „Galiausiai tai Europos Parlamentas, kuris pasakys „taip“ arba „ne“.“

„Galiu pasakyti, kad neišgirsite „taip“, jei ES piliečių, taip pat Jungtinės Karalystės piliečių, gyvenančių žemyne, teisės bus sumažintos“, – pridūrė parlamento narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius