Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Erdvėlaivis „Endeavour“ saugiai nutūpė Kalifornijoje

JAV daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“ ir jo septynių narių įgula sekmadienį saugiai grįžo į Žemę – po 16 dienų trukusios misijos, kurios metu Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) buvo padvigubinta gyvenamoji erdvė, nutūpė oro pajėgų bazėje Kalifornijoje.
Erdvėlaivis „Endeavour“
Erdvėlaivis „Endeavour“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kalifornija

NASA erdvėlaivis šviečiant saulei tūpė virš Mohavių dykumos ir nusileido Edwardso oro pajėgų bazėje. Tradicinėje tūpimo vietoje – Kennedy kosmoso centre Kanaveralo kyšulyje Floridoje – erdvėlaivis negalėjo nusileisti dėl prastų oro sąlygų.

Palietęs žemę į šiaurės vakarus nuo Los Andželo esančioje bazėje, „Endeavour“ sustojo 13 val. 25 min. vietos (23 val. 25 min. Lietuvos) laiku.

„Sveiki sugrįžę, tai buvo nuostabus būdas užbaigti fantastišką skrydį“, – laivo vadui Chrisui Fergusonui pasakė NASA skrydžių valdymo centro Hjustone pareigūnas Alanas Poindexteris.

„Džiaugiamės būdami čia, Kalifornijoje“, – atsakė Ch.Fergusonas.

Anksčiau A.Poindexteris įgulai pasakė, kad orų Kanaveralo kyšulyje prognozės ir kitą dieną neturėtų pagerėti, tad pareigūnams teko pakeisti erdvėlaivio tūpimo vietą. Erdvėlaiviui reikėjo nusileisti iki antradienio - tą dieną būtų beveik pasibaigusios jo deguonies ir vandens atsargos, taip pat - išsieikvojusios elektrą tiekiančios vandenilio baterijos.

NASA erdvėlaivis šviečiant saulei tūpė virš Mohavių dykumos ir nusileido Edwardso oro pajėgų bazėje.

Ant tūpimo tako sakydamas trumpą kalbą, Ch.Fergusonas apie lankstą į saulėtąją Kaliforniją pasakė: „Galiausiai viskas susiklostė labai gerai“.

Per 63 minutes trukusį erdvėlaivio leidimąsi nuo Ramiojo vandenyno pusės termoizoliacinės jo sparnų, „nosies“ ir „pilvo“ plokštelės buvo įkaitusios iki beveik 1,5 tūkst. laipsnių pagal Celsijų. Į tankesnius atmosferos sluoksnius „Endeavour“ pateko maždaug 130 km aukštyje.

20 val. 19 min. Grinvičo (22 val. 19 min. Lietuvos) laiku mažiau nei trims minutėms buvo įjungti du nedideli erdvėlaivio varikliai, kurie jo greitį sumažino nuo 28 tūkst. km per val. iki 328 km per valandą.

Apie erdvėlaivio parskridimą paskelbė ir du smūginių bangų „sprogimai“, o jau nutūpusį, bet taku dar riedantį „Endeavour“ stabdė raudonos ir baltos spalvų parašiutas, rodė tiesioginė NASA televizijos transliacija.

„Endeavour“ 12 dienų buvo prisijungęs prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS), į kurią jo įgula atgabeno 14,5 t įrangos. Ši misija buvo praminta radikaliu namų patobulinimu, nes jos metu buvo padvigubinta TKS gyvenamoji erdvė, kad stoties įgulos narių skaičių būtų galima padidinti nuo trijų iki šešių. „Endeavour“ įgula, kurią sudarė vien amerikiečiai, atgabeno dvi naujas miegamąsias vietas, naują tualetą, dvi orkaites ir šaldytuvą.

Erdvėlaiviui penktadienį atsiskyrus nuo TKS, kamera ir lazeriniu prietaisu paskutinį kartą buvo patikrintos jo priekinės sparnų briaunos ir „nosis“. Tik tada buvo duotas galutinis leidimas grįžti į atmosferą ir tūpti.

Iš viso „Endeavour“ skrydis truko 16 dienų; erdvėlaivis nuskrido 10,6 mln. kilometrų. Misijos metu erdvėlaiviu atskridę astronautai keturis kartus buvo išėję į atvirą kosmosą ir pataisė vienos Saulės baterijos sukimosi mechanizmą.

Tačiau misija nepraėjo be nesklandumų. Astronautė Heidemarie Stefanyshyn-Piper per pirmąjį išėjimą į atvirą kosmosą pametė 100 tūkst. dolerių (267 tūkst. litų) vertės įrankių krepšį, o dėl naujos įrangos, kuri nuotekas perdirba į gerti tinkamą vandenį, techninių problemų NASA turėjo viena diena pratęsti misiją. Ta 250 mln. dolerių (667 mln. litų) vertės įranga yra labai svarbi sudarant sąlygas didesnei TKS įgulai.

Įgulos nariai sėkmingai atliko tris šios įrangos, kuri šlapimą, prakaitą ir duše panaudotą vandenį perdirba į geriamąjį vandenį, ciklus. Normaliai veikdama ši sistema galės per metus perdirbti 6,8 t TKS nuotekų, todėl nebereikės nuolat gabenti į orbitą didžiulius vandens krovinius. Sistemos pagaminto geriamojo vandens pavyzdžiai buvo parskraidinti į Žemę ištirti.

Ši „Endeavour“ misija buvo paskutinis JAV daugkartinių erdvėlaivių skrydis 2008 metais. Kitas skrydis numatytas vasarį; jo metu bus tęsiami TKS statybos darbai. TKS turi būti baigta 2010-aisiais, kai baigsis trijų JAV turimų daugkartinių erdvėlaivių eksploatavimo laikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius