Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 19 /15:02

ES: „Brexit“ derybos prasidės po rinkimų Didžiojoje Britanijoje

Europos Sąjungos „tikros politinės“ derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Bendrijos prasidės po birželio mėnesį planujamų britų pirmalaikių rinkimų, trečiadienį pranešė ES atstovas.
„Brexit“
„Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tikros politinės derybos dėl 50-ojo (ES sutarties) straipsnio su JK prasidės po rinkimų, kurie numatyti birželio 8 dieną“, – per spaudos konferenciją nurodė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

Ši žinia buvo paskelbta po antradienį įvykusio Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio pokalbio su Britanijos premjere Theresa May, kai ši netikėtai paragino parlamentą surengti pirmalaikius rinkimus.

„Tikros politinės derybos dėl 50-ojo (ES sutarties) straipsnio su JK (Jungtine Karalyste) prasidės po rinkimų, kurie numatyti birželio 8 dieną“, – per spaudos konferenciją nurodė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas.

Britų parlamentas vėliau trečiadienį balsuos dėl Th.May pasiūlymo. Premjerė viliasi, kad tai leis jai smarkiai sustiprinti savo pozicijas parlamente prieš sunkias „Brexit“ derybas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Pasak M.Schino, derybų pradžia dėl Th.May pareiškimo nebuvo pavėlinta, nes ir anksčiau planuota, kad jos prasidės birželį.

„Nėra jokios klausimo dėl laiko arba pavėlinimo“, – sakė EK atstovas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas Prebenas Aamannas savo ruožtu sakė, kad Briuselis neprognozuoja, kad „Brexit“ derybų kalendoriaus pokyčių dėl pirmalaikių rinkimų.

P.Aamannas: „Tikimės, kad balandžio 29-ąją Europos Taryba priims „Brexit“ gaires, o gegužės 22-ajai bus parengos „Brexit“ derybų instrukcijos.“

„Tikimės, kad balandžio 29-ąją Europos Taryba priims „Brexit“ gaires, o gegužės 22-ajai bus parengos „Brexit“ derybų instrukcijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė P.Aamannas.

„Tai leis ES-27 pradėti derybas“, – pridūrė jis.

D.Tuskas derybų gairių juodraštį paskelbė praeito mėnesio pabaigoje. Jis atmetė Th.May pasiūlymą, kad derybos dėl „skyrybų“ sąskaitos ir būsimos prekybos sutarties vyktų lygiagrečiai per dvejų metų trukmės „Brexit“ procesą iki Britanijos galutinio pasitraukimo iš ES 2019 metų kovą.

Kitos 27 ES šalys bus paprašytos pritarti D.Tusko parengtam projektui per balandžio 29 dieną vyksiantį viršūnių susitikimą. Planuojama, kad gegužės 22-ąją Bendrijos narės oficialiai paskelbs išsamias derybų instrukcijas ir uždegs žalią šviesą pagrindiniam „Brexit“ derybininkui Micheliui Barnier pradėti oficialias derybas su Britanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius